Dacă fiul sau fiica ta adultă locuiește cu tine, ar trebui, în primul rând, să nu-l tratezi ca pe un copil. Tratează-l ”ca pe un coleg de apartament, care are propria lui viață și capacitatea de a lua decizii”, este de părere psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. ”Îl poți ajuta făcându-i mici servicii care să nu te împovăreze și care să fluidizeze activitatea și să prevină frecușurile care pot apărea. De exemplu, el își poate găti singur, dar vă incomodați unul pe celălalt la bucătărie. Așa că preferi să faci tu de mâncare în liniște”.  

Copilul adult locuiește cu tine. Tratează-l cu respect

Dacă ești în această situație, ar fi bine ”să-ți tratezi fiul sau fiica cu respect. Învață că există și alte abordări ale aspectelor vieții. Ar fi bine să începi să accepți că experiența ta nu-ți dă neapărat dreptul de a-i impune ce să facă”, este de părere specialistul.

În momentul în care ”copilul” nu muncește și stă pe socoteala părinților este o situație delicată. De multe ori, în aceste cazuri ”o jumătate din vină o au părinții. Fie sunt prea indulgenți și permisivi și au crescut un adult comod, leneș, care nu își asuma responsabilități în viață pentru că deja primesc totul pe tavă, fie sunt părinți intruzivi care dirijează fiul/fiica.

Există mai multe abordări eronate, cum ar fi să-i spună ”stai acasă ca să te odihnești un an după facultate” sau ”păi, ce serviciu e ăsta? pe banii ăștia, mai bine stai și cauți altceva”, spune psihoterapeutul. În alte cazuri, părinții își pot face ”copilul” să se simtă incapabil și să se simtă învins înainte de a începe ceva.

Citește și: Cum să termini cu războiul noră – soacră

Cere-i să contribuie la cheltuieli

Există și situația în care fiul sau fiica muncește, dar părinții nu-i cer să contribuie cu nimic la gospodărie, pentru că își permit să-l întrețină ei. Cristina Ion-Rădulescu spune că aceasta ”nu e o modalitate eficientă de a-l ajuta să își asume și să se obișnuiască cu responsabilitățile. Mai ales dacă părinții sunt strâmtorați sau nu reușesc să acopere totalul cheltuielilor, atunci ar trebui să stabilească împreună cu acesta un cuantum care să permită fiecăruia să gestioneze situația fără conflict”.  

Lasă-l să ia decizii

Copilul adult locuiește cu tine. Mai există mame care fixează în continuare ore de întors acasă, dar este o atitudine ”exagerată și intruzivă, care, din păcate, ar putea determina fiul/fiica să își găsească un partener cel puțin similar ca grad de intruziune. Iar acest lucru va fi perceput de către mamă ca o pierdere totală a controlului. În aceste cazuri, este bine ca femeile să învețe să aibă încredere în deciziile fiicei/fiului și să spere că educația pe care i-au dat-o în trecut este suficientă pentru a-l face să ia de unul singur hotărârile cele mai bune”, este de părere specialistul.

Stabilește reguli

Este rezonabil să fixezi anumite reguli. De exemplu, dacă pleacă din oraș pentru mai multe zile să spună că face asta și să anunțe că a ajuns cu bine. Dacă dorește să aducă invitați, să te prevină dinainte. Bineînțeles, ar trebui să participe la activitățile casei, să-și facă ordine în cameră, cumpărături, un ajutor în curățenia spațiilor comune, plata online a facturilor etc. Pe de altă parte, este nerezonabil să-i umbli prin telefon sau prin lucruri, să-i interzici anumite activități sau să-i impui ore de culcare sau de venire acasă, să calculezi numărul de kilowați consumați în funcție de cât stă cu lumina aprinsă etc.

Citește și: Cum să-ți convingi ”copilul” adult să se angajeze

Copilul adult locuiește cu tine împreună cu partenera

”Dacă fiul sau fiica ta trăiesc sub același acoperiș cu voi împreună cu partenerul de viață, este nevoie de mult respect pentru intimitatea psihologică, emoțională și fizică a cuplului tânăr. Este bine să aveți o relație armonioasă, fie de ajutor, fie una detașată. De multe ori, este mai bine să-i lași să se descurce singuri decât să te bagi crezând că faci bine, dar ei să fie de altă părere. Este de dorit să comunicați eficient, să le spui ce-ți dorești de la ei, dar și ce nu îți place, dar într-un mod care să nu stârnească un conflict. Totodată, fii deschisă și la ce au ei de spus.

Psihoterapeut Cristina Radulescu IonDiscutați despre împărțirea treburilor casnice și a bugetului. Nu vor plăti chirie, dar își pot asuma plata unor facturi. Stabiliți dacă faceți sau nu cumpărăturile la comun, dacă gătiți împreună sau separat. Dacă este a doua variantă, vorbiți despre când folosiți fiecare bucătăria, dar și că puteți împărți apoi mâncarea. De regulă, merg bine relațiile în care mama gătește pentru toată lumea, iar cumpărăturile se fac fie împreună, fie alternativ. În felul asta e o singură persoana șef în bucătărie și nu există conflicte de genul cine a lăsat aragazul murdar,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: 123rf.com