Fie că micuțul tău cel sociabil s-a transformat peste noapte sau a fost întotdeauna așa, te întrebi ce ar fi de făcut pentru a avea o relație mai bună cu el. Adesea, adolescenții se îndepărtează emoțional, dacă nu și fizic, de familie. Vor să iasă doar cu prietenii. Trântesc ușa în nas părinților și se izolează în camera lor.

Există și copii mai mici distanți emoțional care par că nu interacționează cu ceilalți, dar atunci poate fi vorba de o problemă psihologică și este nevoie să fie investigată cu atenție.

Mergi la psiholog cu copilul distant emoțional

”Părinții unui copil distant emoțional ar trebui să urmărească dacă are acest comportament doar cu ei sau, în general, cu toata lumea. Dacă nu reușește să lege prietenii, dacă  stă izolat sau în grup, dar fără să interacționeze, dacă el comunică în mod frecvent cu jucării sau cu prieteni imaginari, atunci ar trebui făcută o evaluare a sănătății psihomoționale a copilului”, ”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. În acest caz, ar trebui să ceri ajutorul unui psiholog sau consilier școlar. Pediatrul ar putea și el să fie de ajutor cu sfat și îndrumare.

Hrănește-i nevoia de afecțiune

Dacă este în perioada pubertății, iar relațiile lui cu alte persoane sunt normale, ar putea să fie doar evoluția obișnuită a copilului. Totodată, dacă e mai mic și se poartă într-un fel acasă și în altul la școală sau cu prietenii, poate semnala probleme de atașament sau anumite disfuncții în relația cu apropiații.

”Dacă acest comportament nu e general, dar e recurent cu părinții, atunci acest lucru atrage atenția că există o relație care nu hrănește nevoile copilului și prin acest comportament el vrea să atragă atenția asupra lui”, spune specialistul. În acest caz, adulții ar trebui să caute alte moduri de a relaționa, astfel încât să-i hrănească nevoile emoționale. Totodată, dacă nevoia lui la acel moment este să se distanțeze de familie, ar trebuie să o tolereze în anumite limite și să nu insiste.

Ai un copil distant emoțional? Acceptă situația

Anii adolescenței sunt marcați de căutarea autonomiei, a independenței și a unei identități în afara sistemului familial. Tinerii vor încerca să iasă din tiparele învățate acasă, nu vor mai dori să comunice cu adulții și vor petrece mai mult timp în camera lor decât cu întreaga familie.

Vor considera că prietenii îi înțeleg mai bine decât mama sau tata. Își vor îndepărta părinții, iar aceștia s-ar putea simți foarte prost. O astfel de schimbare nu este nici un afront  personal la adresa lor, nici unică. Este un fenomen normal și sănătos, chiar dacă se poate manifesta neplăcut. Pe cât de inconfortabil ar putea să fie pentru mamă sau tată, distanțarea copilului este, de fapt, evoluția lui normală spre viața de adult.

Citește și: Copilul tău a crescut și s-a distanțat de tine

Nu tolera tot ce face un copil distant emoțional

Chiar dacă îi îngădui copilului distant emoțional să nu mențină relația caldă pe care o aveați când era mai mic, nu înseamnă că ar trebui să tolerezi lipsa de respect sau să-i acorzi independență nelimitată. Nu ar trebui să i se îngăduie să încalce regulile familiei voastre. De exemplu, dacă obișnuiți să mâncați duminica împreună, ar fi bine să participe și el, dar nu îl forța să meargă cu voi peste tot, dacă el nu își dorește asta. Distanțarea emoțională sănătoasă înseamnă să-l lași să-și câștige independența, cu timpul, dar asta nu înseamnă că poate să facă doar ce vrea el.

Ai grijă și de tine

Părinții unui copil distant emoțional care face pasul de la copilărie la adolescență sau la viața de adult ar fi bine să aibă grijă și de ei înșiși. Pentru mulți, mai ales pentru mame, momentul în care cel mic începe să se distanțeze poate fi unul dificil. Pierderea pe care o percepe este reală. Totodată, acest proces poate fi însoțit de anumite învinuiri. Adolescentul începe să vadă și defectele adulților.

Nu numai că nu-i mai idealizează ca în copilărie, dar îi trage la răspundere că nu sunt perfecți. Dacă te afli în această situație, nu fi prea aspră cu tine însăți și nu pune la inimă tot ce spune. Încearcă să-ți îngădui mici plăceri. Mănâncă o prăjitură. Bucură-te de lectura unei cărți bune. Întâlnește-te cu o prietenă.

Citește și: Cum îi afectează pe copii divorțul părinților. Explicațiile psihologului

Stabilirea unei legături cu copilul distant emoțional

”În cazul în care s-a pierdut sau nu a fost câștigată de la început conexiunea emoțională, părinții pot face mai multe lucruri pentru redobândirea ei. Pot provoca la joacă copilul. Îl pot asculta cu interes atunci când el este deschis să vorbească. Pot face activități de învățare sau de dezvoltare personala împreună.

Psihoterapeut Cristina Radulescu IonPot încerca să comunice cu el, pe toate mijloacele. Este bine să fie eliminate dispozitivele electronice (telefoane, tablete, jocuri video etc.) astfel încât să umple timpul cu activități care să-i ajute pe membrii familiei să relaționeze. Adulții ar trebui să fie atenți și la conflictele dintre ei. Chiar dacă soții nu se cearta fățiș, copilul înțelege ai din limbajul non-verbal ce se întâmplă și reacționează în felul lui,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: 123rf.com