CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Lămâia a devenit nelipsită din frigiderele noastre, dar nici coaja de lămâie nu se lasă mai prejos. Cele mai multe gospodine o conservă în zahăr pentru prăjituri.

Dar coaja de lămâie este mult mai sănătoasă și bogată în nutrienți decât sucul acestor citrice. Iată de ce nu este deloc bine să o arunci, ci să o folosești la diverse preparate.

10 mari beneficii pentru organism

Coaja de lămâie, chiar dacă este amăruie, merită să fie păstrată și folosită în bucătărie. Ea conține de la 5 sau 6 ori mai mulți nutrienți decât zeama de lămâie. Și iată care sunt beneficiile ei pentru sănătate.

  1. Este mult mai bogată în antioxidanți decât pulpa de lămâie: vitamina C, ulei de citronela, acid citric, acid malic, hesperidină și pectină, care susțin imunitatea organismului și combat radicalii liberi
  2. Conține salvestrol Q40 și limonină, două ingrediente active care luptă împotriva celulelor canceroase, mai ales în cazul cancerului mamar, de colon și de piele.
  3. Datorită conținutului ridicat de vitamina C și flavonoide, coaja de lămâie menține curate vasele de sânge, scade colesterolul și reduce tensiunea arterială. 
  4. Conține calciu și alte minerale esențiale ce întăresc oasele și ajută la prevenirea osteoporozei.
  5. Combate gazele intestinale, reduce inflamațiile abdominale, îmbunătățește digestia.
  6. Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, protejează ficatul și îl ajută să elimine mai ușor substanțele grase.  
  7. La fel ca și zeama de lămâie, coaja are proprietăți alcalinizante ce ajută la reglarea pH-ului pielii.
  8. Accelerează metabolismul și te ajută să slăbești, astfel încât o poți folosi în curele de slăbit.
  9. Stimulează imunitatea organismului, refacerea celulelor albe și a țesuturilor afectate de anumite inflamații și infecții.
  10. Datorită uleiului de citronela are un efect calmant și revigorant asupra organismului și te ajută să te relaxezi mai ușor după efort fizic.

Cum poți consuma coaja de lămâie în mod plăcut

În primul rând, ai grijă să cumperi lămâi organice, din culturi protejate, care nu au fost stropite cu pesticide. Citricele se numără printre fructele cu coaja cea mai toxică, deoarece sunt stropite cu tot felul de conservanți și pesticide pentru a le menține proaspete săptămâni întregi pe rafturile magazinelor. De aceea, este foarte important să folosești coaja de lămâie de la fructe netratate.

Coaja rasă cu miere

Pentru a beneficia de coaja de lămâie naturală, o poți rade mărunt, după ce ai spălat bine fructele, și o poți consuma cu puțină miere. Este deosebit de parfumată, gustoasă și plină de savoare.

Ceai din coaja de lămâie

Folosește un briceaj bine ascuțit și taie felii de coajă galbenă de la suprafața lămâilor, evitând pulpa albă care este foarte amară.

Folosește coaja de la o lămâie și 200 ml de apă clocotită pentru a face o infuzie delicioasă cu miere.

Limonadă cu tot cu coajă

Pune câteva lămâi mici la congelator și, după ce au înghețat complet, scoate câte o lămâie pentru a face limonadă. Taie lămâia în bucăți mari, apoi pune-le în blender împreună cu miere și fulgi de gheață.

După ce ai mixat lămâia, adaugă apă rece și mentă pentru o limonadă delicioasă. Chiar dacă sunt congelate lămâile, coaja nu își pierde proprietățile benefice.