Este foarte greu să-i explici unui copil că o persoană iubită este pe moarte. Unii părinți se simt tentați să-i ascundă micuțului cu totul și să-l ferească. Fac tot posibilul ca el să nu vadă bunicul bolnav și chiar să nu afle că a murit. Îi spun doar că a plecat undeva. Dar este mai bine să-i explici, pe cât poate el înțelege, conform cu vârsta.

Faptul că-și ia rămas bun și participă chiar la înmormântare îl pot ajuta în travaliul de doliu care va urma. Chiar dacă la început pare că este mai greu, el va integra mai ușor o astfel de plecare ca firească, decât o dispariție inexplicabilă despre care va afla amănunte abia după câțiva ani. 

Ce spui copilului despre moartea bunicului: Fără minciuni

Minciuna nu prea poate ajunge prea departe. Chiar și copiii mici își dau seama că ceva este în neregulă. Ar putea simți teamă și anxietate. Dacă îi explici micuțului mai clar ce se întâmplă, îl lași să pună întrebări și să vorbească despre asta, se va simți mai bine.

Spune-i și că ești alături și poți să îi explici mai multe dacă vrea, că poți să-l ajuți. Cei mai mulți copii știu ce este moartea, chiar dacă doar din povești și din filme. Dacă au avut un animal de casă care a murit, îi va ajuta să înțeleagă mai bine ce se întâmplă. Dacă persoana bolnavă este încă în viață, au ocazia să își ia rămas bun și pot face ceva special pentru el, pentru a nu rămâne cu regrete.

Citește și: Cum îi dai copilului o veste rea

Când îi spui copilului despre moartea bunicului

Nu există un moment ideal în care îi poți da vestea. Fiecare copil este altfel. Are o altă înțelegere a ce se întâmplă și un alt mod de a face față. Este important să afli ce dorește să știe și să găsești un mod în care îi poți explica. Alege un timp în care să nu fiți deranjați, când nu vă grăbiți. S-ar putea să dorești să mai ai pe cineva lângă tine, cum ar fi tatăl sau mătușa etc.

Folosește cuvinte simple, pe care să le poată înțelege. Mai ales dacă e mic, nu folosi eufemisme, cum ar fi că ”a adormit”, pentru că el înțelege literal cuvintele și va aștepta să se trezească. Mergi în ritmul lui cu lămuririle. De obicei, cei mici au o capacitate de atenție limitată. Nu-i da mai multe informații într-o perioadă scurtă de timp. Lasă-i timp să proceseze ceea ce i-ai spus.

Citește și: Studiu: dragostea bunicilor asigură fericirea nepoților

Fii atentă la tine

Ar fi bine să aveți discuția despre moartea bunicului într-un moment în care tu să fii liniștită. În general, copiii preiau stările sufletești ale părinților. Dacă tu îi explici că este o situație tristă, dar te arăți împăcată, iar nu disperată, va lua mai ușor vestea. Totuși, nu te îngrijora dacă plângi. Așa îl vei învăța că poate să-și manifeste sentimentele. Este normal să fii supărat și să arăți ceea ce simți. Totodată, asigură-te că înțelege că lucrurile nu se întâmplă din cauza lui. De multe ori, copiii cred că tot ce se întâmplă în jurul lor e cauzat de ei. Este important să realizeze că nu ei au cauzat boala și moartea bunicului.

Citește și: Cum îți ajuți copilul să treacă peste moartea unui animal de casă

Ce spui copilului despre moartea bunicului: Cere ajutorul

”Fiecare dintre noi are resurse nebănuite în situații de genul acesta. Găsim sprijin în prieteni, vecini, colegi de muncă, șefi, oameni la care nu ne-am fi gândit, dar care sunt empatici sau care au avut experiențe similare. Ne îndreptăm spre credință. Găsim soluții și luptăm atât cât depinde de noi. Îi mobilizam și pe cei dragi nouă să gândească pozitiv. Cu adulții e mai rezonabil. Mai greu este să explici copiilor ce se întâmplă cu unul dintre bunici. Totuși, e clar că adevărul este calea.

Psihoterapeut Cristina Radulescu IonCopiii noștri, indiferent cât de mici ar fi, înțeleg când e vorba de boală. Despre moarte le vorbim ca despre un drum la Dumnezeu, ca despre transformarea bunicii/ bunicului într-un înger care îi va veghea. Sunt de ajutor poveștile terapeutice, practicarea unui ritual ales de voi (ca de exemplu aprins lumânări, desenat flori pentru bunica, etc.),” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: 123rf.com