Am divorțat, dar ne iubim în continuare. Poate uneori este doar o părere, dar în alte cazuri, cei doi își dau seama că nu pot trăi unul fără celălalt.

Atunci când oamenii se despart, este ceva obișnuit să nu mai se suporte unul pe celălalt. Totuși, după pronunțarea divorțului, se poate întâmpla să apară regretul, iar unul dintre ei sau amândoi să considere că au făcut o greșeală. Unii spun: ” Am divorțat, dar ne iubim în continuare”. Se separă legal, dar rămân împreună sau se întâlnesc foarte des și se ajută între ei chiar și ani de zile. Mai ales când au copii, este bine să mențină o amiciție și să poată colabora bine la creșterea lor.

Am divorțat, dar ne iubim. Nostalgia trecutului

De obicei, ne păstrăm amintirile frumoase și le uităm pe cele negative. În plus, după separare, oamenii au alte provocări și tind să se autodepășească. Dacă un bărbat aștepta ca soția să facă totul pentru el și nu contribuia la gospodărie, atunci când e singur o poate uimi pregătind masa pentru copii. Lucrurile par să se schimbe în bine.

Această situație poate reflecta faptul că amândoi sau unul dintre ei nu a vrut ca mariajul să se termine. Multe divorțuri nu sunt decizii mutuale. Dacă, de exemplu, tu ți-ai dorit să rămâi cu el, dar partenerul a ales despărțirea, nu este cazul să-ți direcționezi afecțiunea către el. Poate se poartă frumos atunci când vine să ia copiii la plimbare, te ajută și este politicos, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că încă te iubește. Ar trebui discutate aceste aspecte, iar dacă atracția nu este mutuală, ar trebui să-ți faci alte planuri de viitor. Totodată, este bine să păstrezi relația amiabilă, chiar dacă mai distantă.

Citește și: Despărțiți, dar nu divorțați

Hotărâre bine chibzuită

Dacă spui și tu ”Am divorțat, dar ne iubim în continuare”, s-ar putea să faci parte din una din următoarele categorii. În unele cazuri, este posibil să funcționați mai bine ca amici și colaboratori în creșterea copiilor sau în alte proiecte comune pe care le mai aveți. În altele, poate fi vorba despre ceea ce psihologii numesc codependență.

Aceasta apare mai ales când unul dintre parteneri suferă de o dependență, iar celălalt i-o întreține, în mod inconștient, și se simte legat iremediabil de cel care îi provoacă atâta suferință prin comportamentul său. În orice caz, ar fi bine ca amândoi să realizeze mai bine ce își doresc de la viață, în general, și de la relația lor, în particular. Ar putea ajuta un psiholog, dar și scrierea unui jurnal, citirea unor cărți de dezvoltare personală, participarea la cursuri etc. Ar fi bine să vă dedicați un timp de reflecție, după care să luați o hotărâre cu privire la viitor.

­­Citește și: Iubirea e oarbă. Ne iubim deşi nu nu ne-am văzut niciodată

Am divorțat, dar ne iubim în continuare. Întrebări necesare

”În primul rând, ar fi util să îți clarifici de ce ați divorțat și de ce crezi că vă iubiți în continuare. Ce este frumos și valoros în relație? Care sunt avantajele legăturii voastre? În ce constă afecțiunea pe care încă vi-o purtați? Este foarte important și ce simte și ce crede partenerul. El a dorit să divorțeze? Își dorește să continue căsnicia?

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395Este important ca ambii să înțeleagă ce îi atrage unul la celălalt, ce îi desparte, ce valori și aspirații au, ce stiluri de viață, cum și de ce intră în conflict. În final, doar ei pot decide dacă este o relație benefică, dacă îi împlinește și stimulează sau doresc sa rămână împreună din cauza unor obișnuințe sau a unor frici de viitor, necunoscut, singurătate, etc.,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com