Ca părinte, vrei să-ți determini adolescentul să respecte măsurile de prevenire a infectării. Totuși, el nu ține cont de regulile anti covid. Pe de o parte, încearcă să-l înțelegi. Pe de altă parte, folosește moduri pertinente de a-i explica pericolul și de a-l determina să le urmeze.

De ce adolescentul nu ține cont de regulile anti covid

Poate la începutul pandemiei și a restricțiilor, s-a bucurat că nu trebuie să mai meargă la școală, că poate să se uite mai mult la televizor sau să stea pe calculator cât dorește, dar a venit momentul în care chiar și cei mai mari chiulangii ar vrea să se întoarcă la cursuri.

Totodată, primăvara te îmbie să ieși din casă, să te vezi cu prietenii. Nu e deloc amuzant să stai majoritatea timpului în casă sau să ieși, dar să nu te vezi cu ”gașca”. Iar timpul adolescenței este unul în care te revolți și îți asumi riscuri, așa că majoritatea tinerilor de vârsta lui vor dori să fenteze regulile. Este greu pentru un părinte să-și determine copilul să respecte regulile.

Citește și: Cum să ne manifestăm solidaritatea faţă de semeni în perioada pandemiei

Adolescentul nu ține cont de regulile anti covid. Explică-i riscurile

La această vârstă te crezi nemuritor și nu consideri că ți se poate întâmpla ceva rău. Mulți tineri fac sporturi extreme sau adoptă comportamente periculoase. A merge la o petrecere, în ciuda restricțiilor împotriva răspândirii noului coronavirus, pare chiar floare la ureche. Iar perspectiva de a lua boala, care pentru majoritatea celor sub 18 ani se manifestă ca o simplă răceală, nu pare deloc ceva înspăimântător. În acest caz, ar fi bine să-i explici calm că, dacă se îmbolnăvește, acest lucru nu-l va afecta doar pe el, ci pe toți oamenii cu care intră în contact și pe cei dragi ai lor. Va fi o verigă în răspândirea virusului, iar uniiar putea să moară sau să îmbolnăvească grav pe altcineva.

Citește și: Regulile sanitare anti-COVID la școală

Soluții anti-plictiseală

Adolescentul nu ține cont de regulile anti covid și pentru că nu are alternative de petrecere a timpului liber.

”Sigur că pentru majoritatea adolescenților noul coronavirus se manifestă ca o simplă răceală. Totuși, din moment ce au existat decese și forme grave ale bolii și la unii tineri, nu e sigur dacă merită să își asume riscul. În plus, ar fi util să aibă la dispoziție laptop și telefon care permit instalarea rețelelor de socializare și a platformelor de comunicare, pentru a suplini comunicarea față în față.

Psihoterapeut Cristina Radulescu IonEste poate și timpul pentru a acumula mai multe informații și a aprofunda anumite hobby-uri care nu necesită întâlniri cu multe persoane față în față, pentru a nu pierde timp prețios din viață și pentru a nu se plictisi. Sigur ca va  reveni și timpul petrecerilor și întâlnirilor, dar până atunci este foarte importantă menținerea sănătății și a stării de bine, mai ales în condițiile în care virusul poate avea forme grave, sistemele medicale sunt în colaps și sănătatea a ajuns cel mai prețios lucru,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: 123rf.com