Pe lângă faptul că este o stațiune balneară de folos pentru cuplurile infertile, Sovata poate fi un loc plăcut de petrecut vacanța pentru întreaga familie. Este o oază de relaxare, dar poți găsi și ceva de făcut și vizitat, dacă îți dorești un concediu mai activ.

Citește și: Cascada Bigăr, minunea din România. Unde se află și cum ajungem

Lacul Ursu, mândria Sovatei

Nămolul și apa sărată din Lacul Ursu au renumele de a avea efecte pozitive în cazul cuplurilor care nu pot avea copii. Totuși, este un loc excelent de relaxare, unde mulți oameni din zonă vin pentru că nu pot ajunge pe litoral.

O mulțime de oameni vin la Sovata pentru a face baie în Lacul Ursu.

Lacul Ursu din Sovata are o suprafață de 4 hectare și este singurul lac helioterm din Europa. Are straturi alternative de apă dulce și sărată, de temperaturi diferite. Apa atinge la fund un nivel de concentrație de sare asemănător cu cel al Mării Moarte. Stratul de la suprafață este din apă dulce provenită din precipitații. Are o densitate diferită și nu se amestecă cu restul. Apa dulce acționează ca o lupă, încălzind cu ajutorul soarelui apa sărată de la fund. De aceea, chiar dacă afară temperatura scade, apa lacului este călduță, fără a beneficia de izvoare termale.

Prin scăladat, se face omogenizarea acestor straturi. De aceea, scăldatul este permis doar 3 ore, după care se face o pauză și toată lumea este invitată să iasă din apă, pentru decantarea straturilor. Apoi, scăldatul este din nou permis până la încheierea programului ștrandului.

Citește și: 5 dintre cele mai frumoase și inedite lacuri din România

Tratamente balneare în ”Perla Mureșului”

Sovata este binecunoscută stațiune balneară pentru tratarea infertilității. Aici mai pot găsi alinare și bolnavii cu afecțiuni ale aparatului respirator, reumatism sau psoriazis.

Nămolul sapropelic din Lacul Ursu conține o substanță numită auxină. Este un fitohormon, care are o acțiune asemănătoare cu a estrogenilor și progesteronului uman. De aceea, poate avea efect pozitiv în anumite cazuri de infertilitate cauzate de disfuncții hormonale. Alte afecțiuni care duc la infertilitate și se pot trata aici sunt: hipoplazia uterina, obstrucțiile tubare, metroanexitele cronice și infectiile vaginale.

Bolnavii de reumatism fac împachetări cu nămol încălzit la 41 °C timp de 20 de minute. Apa sărată a lacului îi ajută calmează simptomele bolnavilor de psoriazis.

Ce mai poți vedea în Sovata

Dacă alegi să faci o vacanță la Sovata nu înseamnă că vei sta toată ziua să faci proceduri balneoclimaterice sau baie în lac. Poți face plimbări și vizita diverse obiective turistice.

– Muntele de sare și ”salba” de lacuri. În jurul Lacului Ursu se află mai multe lacuri sărate mai mici, dar foarte pitorești: Lacul Roșu, Verde, Aluniș, Tineretului. Le poți vedea pe toate într-o plimbare de circa 5 kilometri. Vei întâlni și spectaculosul Munte de sare. Pe lacul Tineretului te poți și plimba cu barca.

Lacul Tineretului din Sovata

– Biserica de lemn din Sovata;

– Poți merge până la Izvorul Maria – cu apă potabilă, aflat în parcul din imediata vecinătate a autogării din Sovata;

– Iarna poți skia sau te poți da cu sania pe Pârtia Aluniș, amenajată lângă cabana cu același nume;

– Amatorii de drumeții montane pot face trasee în munții Gurghiu. Trasee mai puțin solicitante sunt Vârful Cireșelu sau Dealul Saca.

– Plimbă-te cu mocănița pe traseul Sovata-Câmpu Cetății;

– Nu ezita să vizitezi salina Praid, aflată la 10 km de Sovata.

Mina de sare Praid, aflată în apropiere de Sovata

Istoricul stațiunii Sovata

Aici existau exploatări de sare cunoscute din antichitate. Romanii exploatau sarea la suprafață, săpând gropi în formă de patrulatere, până la o adâncime de 12-15 m. După ce epuizau resursele de sare, părăseau groapa și săpau alta. Excavațiile părăsite au devenit lacuri. Lacurile s-au mai format și prin prăbușirea exploatărilor miniere subterane.

Prima menționare documentară a localității Sovata s-a făcut pe data de 13 septembrie 1578, într-un act semnat de principele Cristofor Báthory. Acesta acorda un act privilegial paznicilor exploatărilor de sare de la Sovata. În 1876, apa lacurilor a început să fie utilizată pentru băi, iar în 1884 Sovata a fost atestată oficial ca stațiune balneară.

Cum ajungi la Sovata

Accesul în stațiune se face pe drumul național DN13A. Aici poți calcula distanța dintre localitatea ta și stațiune la http://www.rute-auto.ro/ sau pe linia de tren privată Blaj-Sovata-Praid.

Cel mai apropiat oraș este Târgu-Mureș, de unde există microbuze care ajung la Sovata.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com