Majoritatea persoanelor respectăm propriile reţete, fie că sunt moştenite de la bunici, fie că le-au inventat după propriul gust, uneori nu strică să vă sfătuiți și cu specialiști.

Cred că românii preferă zacuscă tradițională de vinete, dacă vă mai gândiți să mai puneți ceva la borcan pentru iarnă, vă sugerăm zacusca de fasole care e demenţială și poate fi servită cu o felie de pâine caldă şi castraveţi muraţi.

Pentru că suntem în plin sezon de pregătire a conservelor pentru iarnă, de la dulceață ori gemuri, până la acrituri, conservate și zacuscă, vă venim în ajutor cu 5 rețete gustoase și savuroase de zacuscă de fasole pentru sezonul rece.

Top 5 rețete de zacuscă de fasole

Zacuscă de fasole cu boabe uscate

Această rețetă este probabil cea mai bună zacuscă cu fasole boabe. Este cremoasă şi aromată, numai bună de întins pe pâine, când afară sunt multe grade cu minus.

Ingrediente (pentru 10 borcane de 370g):

  • 1 kg ceapă curăţată
  • 500 g morcovi rași
  • 1 kg ardei kapia
  • 1kg ardei gogoşar
  • 700 g fasole cu bob lat
  • 2 kg de roşii
    700 ml ulei
  • sare
  • piper
  • foi de dafin

Mod de preparare:

Fasolea o punem la înmuiat în apă rece cu câteva ore înainte, apoi schimbăm apă, dăm într-un clocot, o schimbăm din nou, clocotim şi încă o dată schimbăm apa, apoi o fierbem până se înmoaie bine boabele.

Jumătate o pasăm, jumătate o lăsăm boabe.

Spălăm ardeiul capia şi gogoşar şi îi cocem fie în cuptor, fie pe flacără sau pe grătar. După ce s-au copt îi punem într-o oală şi acoperim cu un capac să se înăbuşe şi astfel se curătă mai uşor. Îi curăţăm de pielițe şi îi tocăm mărunt.

Într-o oală punem apă, iar în momentul în care clocoteşte adăugăm roşiile crestate şi le lăsăm câteva minute, le scoatem şi îndepărtăm pieliţele, apoi le tocăm mărunt.

Ceapă se toacă mărunt şi se căleşte în 700 ml ulei, când devine sticloasă adăugăm morcovul ras şi le călim împreună încă 10 minute, apoi adăugăm ardeiul tocat şi dăm în clocot.

Adăugăm roşiile toacate, cu tot cu zeamă lăsată, sarea, piperul şi foile de dafin şi fierbem zacusca până se pătrund legumele, aproximativ 40 minute, amestecând des.

Adăugăm fasolea pasată, fierbem 10 minute, apoi adăugăm boabele de fasole şi mai ţinem pe foc 10 minute.

Zacusca e gata când începe să se ridice uleiul la suprafaţă.

Pentru o conservare mai bună și pe timp mai îndelungat, spălăm borcanele şi capacele şi le punem în cuptor, pornim cuptorul şi le lăsăm 10-15 minute, până se usucă bine.

Turnăm zacusca în borcanele scoase din cuptor, punem capacul şi îl strângem bine. Învelim borcanele într-o pătrură şi le lăsăm să se răcească încet, apoi le punem în cămară.

Poftă bună!

Zacuscă de fasole cu ardei copți și morcovi

Ingrediente:

  • 2 kg fasole boabe
  • 1 kg ceapă
  • 3 kg gogoșari sau ardei gras
  • 1 kg morcovi
  • 500 ml ulei
  • 1 litru de suc de roșii
  • 5-6 foi de dafin
  • piper
  • sare
  • jumătate de legătură busuioc

Mod de preparare:

După ce i-ai spălat bine, coci ardeii sau gogoșarii pe foc viu, îi pui într-un castron, îi presari cu sare și îi acoperi cu un capac. După o jumătate de oră, îi cureți de coajă, codițe și semințe și îi tai fâșii.

Se pune fasolea la fiert în apă ușor sărată și se lasă până bobul este complet fiert.

Cureți și speli morcovii și ceapa. Dai morcovii pe răzătoare, iar ceapa o tai solzișori.

Într-un vas cu pereții groși (de preferință de fontă sau emailat, cu pereții dubli), călești în ulei ceapa și morcovii, până se înmoaie.

După ce acestea s-au înmuiat, se adaugă ardeii, foile de dafin și stingi cu sucul de roșii.

Le lași să fiarbă împreună la foc mediu, timp de 10 minute.

Pui fasolea fiartă și bine scursă și guști pentru a adăuga sare și piper, dacă este necesar.

Lași zacusca la scăzut pe foc mic, o lași să se mai răcorească, apoi o repartizezi în borcane, cu o crenguță de busuioc deasupra.

ATENȚIE: Nu uita să speli și să sterilizezi bine borcanele înainte de a pune zacusca de fasole în ele. Dacă acestea nu sunt spălate și scurse corespunzător, zacusca se poate altera în timp.

Închizi borcanele ermetic și le fierbi la bain-marie, timp de 1 oră.

Sfat: Alege fasole crudă, din păstăi care încă nu s-au uscat. Crenguța de busuioc pusă deasupra are rolul de a împiedica fermentarea conservei.

Poftă bună!

Zacuscă de fasole dulce – picantă

Ingrediente (pentru 22 de borcane de 270 ml):

  • 1 kg fasole boabe
  • 1 kg ceapă
  • 1 kg morcovi
  • 3 kg ardei (capia și gogoșari)
  • 800 g pastă de roșii
  • o căpățână de usturoi
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • boia de ardei dulce și boia de ardei iute
  • 3 foi de dafin
  • 750 ml de ulei

Mod de preparare:

Fasolea spălată bine se pune în apă rece și se lasă la frigider de seara până dimineața, se poate lăsa și 24 de ore.

A doua zi se scurge de apă, se clătește și se pune fasolea la fiert.

Se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu, acesta având rolul dea grăbi fierberea boabelor de fasole și cel mai important, de a ajuta la aliminarea gazelor, astfel încât zacusca de fasole sa nu ne baloneze după savurarea acesteia.

Se lasă fasolea la fiert până dă de 2-3 ori în clocot, apois e scurge apa, se clătește fasolea cu apă caldă și se pune din nou la fiert în apă fierbinte de această dată.

Repetăm acest proces de 3 ori, dar doar în două ape se adaugă vârful de cuțit cu bicarbonat de sodiu, în a treia apă, o lăsăm simplă astfel încât fasolea să nu aibă gust de bicarbonat de sodiu.

În a patra apă lăsăm fasolea să fiarbă până bobul se sfărâmă.

La jumătatea timpului de preparare, se adaugă în apa în care fierbe fasolea, o crenguță de cimbru și 3 foi de dafin, precum și puțină sare.

În timp ce fierbe fasolea pregătim rstul legumelor pentru zacusca de fasole.

Se curăță ceapa și se taie solzișori, se pune la călit în ulei încins și se adaugă o ceșcuță de apă, astfel nu va căpăta gustul grețos de prăjeală.

Când ceapa devine translucidă, se adaugă morcovii curățați și tocați mărunt.

Se coc arderii, apoi se curăță și se toacă mărunt, sau se pot trece prin robot.

Când morcovii s-au pătruns bine, se adaugă ardeii și se lasă totul să se călească la foc mic.

Pentru un gust sporit și plăcut, se adaugă din când în când câte puțină zeamă de la ardeii copți.

Se adaugă pasta de roții și se mai lasă sosul pe foc timp de 15-20 de minute, apoi când fasolea este bine fiartă, se scurge de surplusul de apă și se amestecă într-un vas încăpător împreună cu legumele.

Vasul se pune la cuptor la foc mediu spre mic.

Se lasă zacusca să se prepare până când aceasta începe să scadă consistent, iar boabele de fasole sunt aproape complet sfărâmate.

Pe parcursul preparării, se gustă și se potrivește zacusca cu sare, cimbru, piper, boia de ardei iute și dulce ( se adaugă în funcție de cât de dulce sau de picantă o doriți).

Este recomandat să adăugăm condimentele spre finalul de preparare, astfel aromele se vor păstra intense și imbietoare.

Când zacusca este gata, vasul se scoate de la cuptor.

Borcanele bine spălate și scurse se adaugă în locul acesteia la cuptor, așezate într-o tavă și se lasă circa 10 minute cu focul aprins pentru a le steriliza.

Între timp curățăm usturoiul și îl dăm prin răzătoare, apoi îl adăugăm în zacuscă și se amestecă întens pănă când compoziția devine omogenă.

Scoatem borcanele de la cuptor și le umplem cu zacusca fierbinte.

Capacele bine spălate și sterse se înfiletează stâns și se dau la cuptor timp de 10 minute.

După stingerea focului, borcanele se lasă în cuptor până a doua zi, când se vor răci definitiv.

A doua zi se scot din cuptor și se depozitează într-un loc răcoros și ferit de razele solare și căldură.

Poftă bună!

Zacuscă de fasole verde

Această zacuscă de fasole verde se poate consuma ca atare ori se poate folosi la prepararea unei mâncări de fasole scăzută sau a unei ciorbe de fasole verde.

Ingrediente:

  • 1,5 kg fasole verde,
  • 5-6 cepe (750 g),
  • 5-6 morcovi (750 g),
  • 1,5 kg ardei gras, capia sau gogoşari,
  • 1 l de suc de roşii gros,
  • sare şi piper după preferinţă,
  • 150 ml ulei,
  • câteva frunze de ţelină,
  • 1 frunză de dafin (opţional)

Mod de preparare:

Ardeii sau gogoşarii se coc, se curăţă de pieliţă şi se lasă să se scurgă într-o strecurătoare. Se toacă apoi mărunt sau se dau prin maşina de tocat folosind sita cu găuri mari.

Ceapa curăţată şi tăiată în bucăţi longitudinale, se fierbe câteva minute pe aburi sau opăreşte cu apă fierbinte, apoi se scurge. E o metodă practică de-a evita tăiatul cepei, care e destul de neplăcut datorită usturimii cepei. De asemenea, ceapa opărită elimină arsurile pe care le simt unele persoane când se foloseşte ceapa crudă.

După ce s-a răcit, ceapa se dă prin maşina de tocat folosind sita cu găuri mici.

Morcovii se curăţă şi se rad pe o râzătoare fină.

Fasolea se curăţă de codiţe şi vârfuri, apoi se taie în bucăţi mici.

Ceapa tocată şi morcovii se pun într-o cratiţă împreună cu uleiul şi se amestecă la foc mediu pentru aproximativ 5 minute.

Se adaugă apoi fasolea şi se amestecă din când în când, până când fasolea îşi schimbă culoarea.

Se pun apoi ardeii măcinaţi, sucul de roşii, sare şi piper, apoi se continuă fierberea până ce dă primele clocote.

Se fierbe în continuare la foc mic până când compoziţia ajunge la consistenţa dorită, amestecându-se mereu astfel încât pasta de legume să nu se prindă de fundul oalei.

Zacusca se pune în borcane cât este încă caldă, dar nu fierbinte.

Borcanele spălate, se pun în cuptor la foc mic şi se lasă să se înfierbânte. Zacusca se pune direct în borcanele fierbinţi, care apoi se sterilizează punându-le într-o tavă cu apă fierbinte la cuptor pentru 20-30 minute.

Se scot din cuptor, se pun capacele şi se acoperă bine cu mai multe pături. Borcanele se lasă aşa acoperite până a doua zi, după care se transferă în cămară.

Poftă bună!

Zacuscă de fasole frecată cu usturoi și ardei copt

Zacusca de fasole frecată cu usturoi și ardei copt este mai mult o cremă picantă din leguminoase: năut, linte sau fasole boabe.

Acestea se pot fierbe acasă, din boabe uscate sau se pot cumpăra gata fierte, la conservă.

Pentru a scurta timpul de preparare în această rețetă s-a folosit fasole boabe la conservă.

Această zacuscă merge bine cu ceapă sau usturoi dar și cu boia (paprika dulce, iute sau afumată), chimen sau ierburi aromatice. Se poate pune și câțiva fulgi de ardei chili uscați sau câțiva stropi de Tabasco sos ardei roșu. Și iaurtul grecesc merge bine în aceste combinații, conferind o cremozitate foarte frumoasă.

Ingrediente (pentru un borcan de 370 g):

  • 500 g boabe de fasole fierte (2 conserve)
  • 2 ardei capia (sau 3 ardei capia mici)
  • 3 căței de usturoi
  • 1 – 2 linguri de ulei (poate fi de măsline)
  • sare
  • 1/2 – 1 linguriță Tabasco sos ardei roșu (după gust)

Mod de preparare:

Se coc ardeii pe flacără deschisă pentru a obține aroma caracteristică de fum.

Apoi se așează într-o tavă., se presară cu sare și ise acoperă cu o folie de aluminiu.

Se va crea condens care va ajuta la decojirea lor ulterioară. După răcire se curăță de coji, semințe și cotoare și se pun deoparte. Ardeii copți se pot prepara cu 1-2 zile înainte și se păstrează la frigider în container închis.

Dacă folosiți fasole boabe uscată atunci va trebui să o puneți la înmuiat în apă rece timp de 10-12 ore (peste noapte), schimband de 2 ori apa de pe ea.

Se pune la fiert în apă curată și după ce dă în primele clocote (5 minute) se schimbă apa. Se repetă această operațiune încă o dată și gata.

Se lasă fasolea să fiarbă până e moale și se testează câteva boabe ca să vedem dacă sunt făcute.

Se pun toate ingredientele de mai sus în recipientul unui robot procesor cu cuțite (poate fi un blender).

Se adaugă sarea, usturoiul decojit și feliat și 1 linguriță de Tabasco sos ardei roșu. Puteți începe cu 1/2 linguriță și vedeți daca doriți să mai creșteți gradul de iuțeală.

Tot acum se pune și 2 linguri de ulei de măsline (poate fi și de floarea soarelui).

Se pornește robotul și se procesează totul timp de 1 minut. Se obține o pastă aromată și superb.

La final se gustă și se asezonează după plac.

Această zacuscă se poate mânca pe loc sau se pune la borcan pentru anotimpul rece.

Borcanele bine spălate și scurse se adaugă în locul acesteia la cuptor, așezate într-o tavă și se lasă circa 10 minute cu focul aprins pentru a le steriliza.

Scoatem borcanele de la cuptor și le umplem cu zacusca de fasole.

Puteți înlocui fasolea boabe din rețetă cu năut sau linte la conservă și veți obține alte 2 feluri de zacuscă picantă deosebit de gustoasă. Jucați-vă și cu cele 3 sosuri Tabasco (sos ardei roșu, sos ardei verde sau Chipotle) pentru că fiecare are altă aromă și dă altă savoare preparatelor.

Poftă bună!

Vezi și: Zacuscă de dovlecei. Cum se face și cum alegi dovleceii

Fasole

Fasolea (Phaseolus vulgaris) este o plantă leguminoasă agățătoare anuală care este originară din America și este întrebuințată în bucătărie.

Fasolea este recunoscută ca fiind un aliment important pentru sănătate.

Fasolea se cultivă atât în zone cu climat mai răcoros cât și în cele cu un climat mai cald. Planta nu suportă solurile saline.

Țări producătoare de fasole

De la fasole se pot consuma atât păstaia tânără cât și bobul uscat.

Principalele țări producătoare de fasole uscată sunt:

  • Brazilia – 3,2 milione tone
  • India – 3,0 milione tone
  • Birmania – 1,7 milione tone
  • China – 1,2 milione tone
  • SUA – 1,1 milione tone

Principalele țări producătoare de păstăi verzi:

  • China – 2,47 milione tone
  • Indonezia – 0,87 milione tone
  • Turcia – 0,52 milione tone
  • India – 0,42 milione tone
  • Spania – 0,22 milione tone

Fasole – Cultivare și recoltare

Momentul optim de recoltare a fasolei de câmp este dificil de stabilit din cauza coacerii neuniforme a păstăilor şi boabelor, dehiscenţei păstăilor, portului culcat sau semiculcat al plantelor la maturitate, inserţiei joase a păstăilor bazale şi spargerii boabelor la treierat.

Fasolea se recoltează când 70-75% din păstăi s-au maturizat şi seminţele sunt tari având sub 17% umiditate. Întârzierea recoltării atrage după sine pierderi importante de boabe prin scuturare.

Recoltarea fasolei

Recoltarea se face în două faze. În prima fază se dislocă plantele, pe o lăţime de 1,5 m, la adâncimea de 3-4 cm în sol, cu maşini de dislocat fasole sau cu cultivatorul echipat cu cuţite unilaterale, care lasă plantele pală (poloage) sau sunt adunate cu grebla oblică în brazde continui.

După 2-3 zile de uscare, plantele se treieră cu combina, prevăzută cu ridicător de brazdă şi cu echipamentul de treierat fasole, la care se fac reglajele necesare pentru evitarea spargerii boabelor: se reduce turaţia bătătorului, se măreşte distanţa dintre bătător şi contrabătător.

Pentru evitarea pierderilor se aleg corect sitele şi se reglează combina de 2-3 ori pe zi în funcţie de evoluţia condiţiilor de lucru (temperatura aerului şi umiditatea boabelor).

Cultivarea fasolei

După treierat, boabele trebuie aduse la sub 14 % umiditate pentru a asigura condiţii bune de păstrare.

Producţiile medii de fasole obţinute la noi în ţară ca şi pe plan mondial, sunt mici, în general sub 1.000 kg boabe/ha, din cauza regimului pluviometric deficitar din lunile de vară şi unor greşeli întehnologia de cultivare.

În cultură neirigată se consideră normale producţiile de 1.500-2.000 kg boabe/ha, dar în condiţii de irigare se pot obţine 2.000-3.000 kg / ha şi chiar mai mult, potenţialul de producţie al soiurilor de fasole fiind de 4.000-6.000 kg/ha.

Fasole – Valori nutritive

Fasolea uscată

Fasolea uscată este bogată în proteine și fibre de asemenea au și multe minerale. Tabloul pentru 100 grame se prezintă astfel:

  • kilocalorii 332
  • fibre 4,3 g
  • proteine 19,2 g
  • grăsimi 1,8 g
  • carbohidrați 61,5 g
  • apă 7,9 g
  • lipide
    • grăsimi totale 1,8 g
    • colesterol 0,0 mg
    • saturate totale 0,12 g
    • monoinsaturate (olecice) 0,06 g
    • polinesaturate (linoleice) g 0,18
  • minerale
    • calciu 228 mg
    • fosfor 407 mg
    • fier 5,5 gr
    • magneziu 140 mg
    • sodiu 24 mg
    • potasiu 1406 mg
    • zinc 2,79 mg

Fasolea verde

100 grame de fasole păstăi verzi conțin:

  • 31 kcal
  • carbohidrați – 79 g
  • zaharuri – 1,4 g
  • fibre – 3,4 g
  • grăsimi – 0,1 g
  • proteine – 1,8 g
  • vitamina A – 35 μg
  • vitamina C – 16 mg
  • calciu – 37 mg

Fasole – Recomandări și indicații

Specialiştii spun că fasolea uscată poate fi considerată ca făcând parte din grupul “carne, peşte, ouă, nuci “, datorita valorii nutritive ridicate şi datorită conţinutului în proteine.

Este bogată în fibre

Fasolea este alimentul perfect pentru dieta săracă în grasimi, deoarece conţine doar 2-3% grăsime. Doar o ceaşcă de fasole poate oferi 15 la sută din carbohidraţii necesari zilnic. Este una dintre cele mai bune surse de fibre alimentare, căci conţine fibre insolubile şi solubile. În timpul digestiei, fibrele solubile formează un gel, care ajută organismul să elimine grasimi, colesterol şi carbohidraţi. Ca un fapt inedit, doar o ceaşcă de fasole fiartă poate oferi 15 grame de fibre alimentare, mai mult de jumătate.

Scade tensiunea arterială

Mai mult de opt studii au arătat că fasolea scade semnificativ tensiuna sistolică și diastolică.

Previne cancerul

Cele mai întâlnite tipuri de cancer sunt cel mamar, hepatic, colorectal, de prostată și gastric. Fasolea, nu doar că scade riscul apariției tipurilor de cancer enumerate, dar un extract de fasole numit IP6, este studiat ca posibil medicaent împotriva cancerului.

Vitaminele si mineralele din fasole

Fasolea contine o varietate de vitamine si minerale, inclusiv calciu, fosfor, potasiu, acid folic, magneziu si fier. Calciul si fosforul joaca un rol vital in sanatatea oaselor. Potasiul actioneaza impreuna cu sodiul pentru a mentine o tensiune arteriala sanatoasa. Acidul folic este o vitamina B, adesea asociata cu sanatatea sarcinii. El este necesar pentru producerea si intretinerea celulor noi.

Magneziul are mai multe scopuri in organism: sustine functiile musculare si nervoase, mentine sistemul imunitar, se ingrijeste de sanatatea oaselor si a tensiunii arteriale si ajuta la metabolizarea energiei. Fierul este o parte importanta a proteinelor de transport de oxigen in sange si promoveaza dezvoltarea sanatoasa a celulelor.

Scade colesterolul

Un studiu efectuat la Universitatea din Kentucky a arătat că după numai trei săptămâni de aport crescut de fasole s-a redus colesterolul în medie cu 19% şi s-a redus riscul de atac de cord cu aproape 40%. De asemenea, din cauza conţinutului ridicat de fibre, se reduce apetitul pentru alimentele grase mai periculoase. În combinaţie cu nuci, seminţe şi cereale, fasolea formează un complex de fibe şi de proteine vegetale.

Întârzie îmbătrânirea

Revestrarolul, ingredientul din vin care previne deteriorarea ADN-ului și îmbătrânirea se găsește în cantități importante și în fasolea neagră.

Ajută la slăbit

Într-un studiu recent, 35 de bărbați obezi au fost împărțiți în mai multe grupuri și au urmat diete de slăbit timp de opt săptămâni. Cei care au urmat o dietă care conținea fasole au slăbit mai mult și în plus li s-a redus și nivelul colesterolului și teniunea arterială.

Conține antioxidanți puternici

Fasolea conține la fel de mulți antioxidanți ca turmericul, fructele de pădure și ceaiul verde. În plus conțin anumiți antioxidanți unici care blochează anumite proteine vinovate de creșterea în greutate și de apariția diabetului.

Vezi și: Zacuscă de pește – Cum se face si care e cea mai ușoară rețetă

Cum fierbi fasolea ca să nu ai gaze

Pentru a evita gazele pentru cei care consumă zacuscă de fasole, este important să respectam câteva reguli atunci când o fierbem.

Astfel, pentru a scăpa de balonare și gaze, atunci cînd fierbem fasolea putem folosi următoarele soluții:

  • adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu la 4 litri de apă în care fierbi fasolea. Înainte de fiert, lasi fasolea patru ore la înmuiat, apoi o clătești repetat înainte de a o pune la foc.
  • gătirea fasolei într-o oală sub presiune ajută la descompunerea rapidă a zaharurilor rapid, astfel încât gazele intestinale sunt ținute la distanță.
  • înmuierea îndelungă înainte de fierbere. Pur și simplu pune boabele uscate într-un recipient, acoperă-le cu apă și lasă-le să se înmoaie. Vor avea nevoie de 8 până la 12 ore, dar soluția pentru eliminarea gazelor este să scurgi boabele și să le clătești la fiecare trei ore.
  • Schimbarea frecventă a apei ajută la eliminarea amidonului în exces.

Fasolea este benefică pentru organismul uman dacă este consumată responsabil, motiv pentru care te sfătuim să încerci şi aceste reţete de fasole bătută! Ca să profiţi în orice anotim de proprietăţile fasolei, poţi să o conservi, inspirându-te din aceste reţete de fasole verde la borcan.

Incearca si aceste rețete de zacusca de fasole

Nu rata aceasta reteta de fasole pastai la borcan! E pur si simplu delicioasă!

Citește și:

Zacuscă de ciuperci – Ce ciuperci să folosești și ce rețetă e mai rapidă

Fasolea roșie e bogată în substanțe nutritive. Iată de ce să o alegi mai des în alimentație!

Ce să pui la congelat pentru iarnă ca să te bucuri tot anul de mâncare gustoasă