Coada-calului, cu denumirea sa științifică Equisetum arvense, este una dintre cele mai vechi plante de pe pământ, ce își are originile în perioada carboniferă, iar astăzi este folosită în medicina naturistă, mai ales sub formă de ceai coada-calului. Iată care sunt beneficiile pentru organism și când se poate folosi.

Ce este coada-calului

O plantă perenă din familia ferigilor, care crește pe aproape toată planeta, cu excepția Antarcticii și Australiei. Se află pe coama munților, dar și pe malurile lacurilor, dar o găsim și în zonele de câmpie. Este știută ca un acid salicilic natural, substanța activă din aspirina zilelor noastre, dar mai are și alte denumiri populare ca: barba ursului sau mânzoaică.

Beneficiile pe care le aduce coada-calului

Având un mare conținut de siliciu, această plantă este benefică pentru stimularea sistemului imunitar și a flexibilității arterelor. Are un aport și în regenerarea pielii și a articulațiilor, fiind adjuvant  și în bolile reumatice. De asemenea, are un rol important în regenerarea firului de păr și al unghiilor, reduce umflăturile și ajută la regenerarea pielii după apariția vânătăilor.

Ceaiul de coada-calului mai este indicat și în afecțiunile renale, fiind un diuretic puternic, ce ajută la funcționarea normală a sistemului urinar. Este eficient și în cazurile de incontinență urinară, dar ajută și la eliminarea nisipului de la rinichi.

Datorită conținutului mare de siliciu și antioxidanți, coada-calului are un rol important și în regenerarea celulelor din organism.

Cum preparăm ceaiul de coada-calului

Infuzia

Clocotim 250 de mililitri de apă într-un ibric, iar într-o cană adăugăm o linguriță de pulbere de coada-calului peste care turnăm apă fiartă. O lăsăm la infuzat 15 minute, după care o bem cu înghițituri mici, la temperatura camerei. Este recomandat să bem 2-3 căni pe zi, înainte de mesele principale.

Decoctul

Se fierbe o lingură de ceai în apă, timp de 15 minute, iar când ajunge la temperatura camerei, putem bea. Doza zilnică recomandată este de două căni.

Macerat la rece

Pentru un astfel de preparat avem nevoie de o lingură de ceai peste care să turnăm o cană de apă rece. Lăsăm la macerat 8 ore, apoi bem conținutul cu înghițituri mici, înainte de masă.

Cum mai putem găsi coada-calului

În afară de ceai, pe care îl găsim sub formă de pulbere sau planta sfărâmată, mai întâlnim coada-calului sub formă de tinctură, pe care o putem folosi pentru uz intern, între 10-30 de picături diluate în 100 de mililitri de apă, înaintea mesei. De asemenea, se găsește sub formă de capsule, pe care le putem administra câte una de trei ori pe zi, cu un pahar de apă, înaintea fiecărei mese principale.

Ce contraindicații are

Pe lângă beneficiile acestei plante, sunt și câteva contraindicații. Ceaiul de coada-calului nu este recomandat femeilor însărcinate sau celor care alăptează și nici cardiacilor cronici.

De asemenea, nu este recomandat ca ceaiul de coada-calului să fie utilizat pentru timp îndelungat, deoarece poate reduce cantitatea de vitamina B1 din organism.

Beneficiile ceaiurilor sunt cunoscute în lumea întreagă. Atât sentimentul de bine pe care îl oferă o cană cu ceai, dar și ce înseamnă pentru sănătatea fiecărei persoane sunt motive care aduc această băutură în centrul atenției, indiferent de momentele zilei. Fie că alegi să îl bei de plăcere sau ca remediu terapeutic, este important să îl prepari cu grijă sau să îți fie servit într-un mediu ambiant care îți aduce bucurie și liniște sufletească.

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Springfarma