Părinții sunt împotriva relației tale. E o situație pe care o întâlnim mai des decât am crede, iar divergențele care pot apărea sunt greu de gestionat.

Călătorim mai mult, lucrăm peste hotare și ne găsim dragostea departe de casă. Uneori, părinții noștri nu sunt prea încântați de viitorul ginere. Se tem de ceva diferit și și-ar fi dorit să-ți alegi un partener mai apropiat de cultura în care te-au crescut.

Părinții sunt împotriva relației tale. Ține cont și de părerea lor

Ideea că ”dragostea cucerește totul” nu funcționează tot timpul în lumea reală. Diferențele pot fi mari, iar după ”luna de miere” pot urma divergențe de neînlăturat. Dincolo de prejudecăți, părinții se pot gândi și la acest lucru. Ar fi bine să le arăți alor tăi că ții și cont de temerile lor.

Dacă dorești să te căsătorești cu partenerul de altă etnie sau religie, ar fi bine să discutați din timp, cum veți trata acest aspect în viața de familie, cum veți petrece sărbătorile și, mai ales, cum vă veți educa mai târziu copiii. Vorbește cu el despre cum va decurge viața voastră după căsătorie, pentru a preveni neînțelegerile din cauza faptului că proveniți din culturi foarte diferite.

Părinții sunt împotriva relației tale. Înarmează-te cu răbdare

Spune-le părinților că le înțelegi punctul de vedere și că ești atentă problemele ridicate de ei. Totodată, fii fermă în deciziile pe care le ei. Ești adult și cere să fii tratată ca atare. Ești responsabilă pentru viața ta și tu vei lua hotărârea finală.

”Este o problema complexă și adâncă pentru că valorile și concepțiile noastre de bază despre naționalitate și religie sunt adânc înrădăcinate în noi și sunt greu de schimbat. Dacă există prejudecăți în acest sens, schimbarea vine greu, în timp și este nevoie de fapte”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Ar fi util pentru cineva care dorește să își exprime punctul de vedere și să clatine concepțiile părinților, să se înarmeze cu extrem de multă răbdare. Lucrurile nu se vor schimba într-o zi sau prin câteva discuții”, adaugă specialistul.

Citește și: Părinții tăi și părinții partenerului se ceartă. Ce te sfătuiește psihologul să faci în această situație

Găsește aliați

Atunci când părinții sunt împotriva relației tale, găsește aliați. Schimbarea atitudinii părinților ar putea, totuși, să apară.

”Dacă există multă răbdare, deschidere, eforturi, în timp, se vor observa progrese. Ar fi utilă și o expunere largă la stimulii de schimbare. De exemplu, dacă părinții acceptă, să vadă anumite filme, să citească anumite cărți care sunt impresionante prin mesajul lor de toleranță și acceptare a celuilalt.

Contează și părerea celor apropiați, a prietenilor, a rudelor sau a oamenilor în care părinții au încredere. De exemplu, dacă frecventează o biserică, acesta ar putea fi preotul. Un alt factor important este comportamentul partenerului. Dacă el are o conduită frumoasă, este politicos și grijuliu cu partenera și cu părinții ei, indiferent de rezervele pe care le au aceștia din urmă, părerea lor s-ar putea îmbunătăți”, spune psihoterapeutul.

Citește și: De ce e bine să separi relația de cuplu de cea cu părinții

Descoperiți pasiuni comune

Părinții sunt împotriva relației tale. ”Dacă lucrurile nu se pot schimba într-o perioadă  rezonabilă de timp, ar fi util totuși să reconstruiești comunicarea și încrederea reciprocă pentru a avea câteva discuții sincere prin care se poate ajunge la un „armistițiu” și anumite reguli de comportament. De exemplu, le-ai putea spune părinților că partenerul este alegerea ta și să îi rogi frumos să te ajute cu o relație amiabilă, chiar dacă, pe moment, este doar de suprafață și de scurtă durată.

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395Tânărul cuplu nu va face vizite lungi și nu se va angrena în discuții contradictorii. În schimb, ar fi de mare ajutor dacă ar păstra măcar aparențele politicoase la început. Nu este situația ideală, dar e un început care permite relației să evolueze. În timp, ar putea duce la o îmbunătățire reală a legăturilor dintre familii. În timp, pot să descopere anumite lucruri comune care îi leagă, hobbyuri și pasiuni comune, cărți, filme sau repere culturale cunoscute și de părinți, și de partener. Atunci ar realiza că nu sunt atât de diferiți și pot împărtăși mai multe decât credeau la început,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com