În primul rând, ar fi bine să-i arăți de ce este important să studieze și să-și ia examenele. Poate nu vrea să învețe pentru examen pentru că nu are motivație. Dă-i exemple de oameni care au reușit în viață pentru că au învățat și au ajuns unde și-au dorit din punct de vedere profesional. Povestește-i și problemele prin care ai trecut tu la vârsta lui. Nu trebuie să te arăți în varianta ideală și perfectă. Fii sinceră. Îl vei ajuta povestindu-i și greutățile prin care ai trecut și cum le-ai depășit.

Citește și: Simularea examenului de Bacalaureat la Informatică pe o platformă online

Copilul nu vrea să învețe pentru examen. Vorbește-i cu tact

Dacă-l bați la cap în mod constant că are examen, dacă țipi la el pe această temă, s-ar putea să refuze să mai facă ceva. Va urî materia și nu vei reuși să-l convingi. În schimb, dacă îi spui să învețe pe un ton relaxat și-i arăți care este importanța studiului, rezultatul poate fi diferit. ”Poate ar fi mai bine să te duci să faci exercițiile” sună mult mai bine decât ”Du-te să-ți faci temele acum!”. Mai ales cu un adolescent prima variantă spusă pe un ton cald va avea mai mult succes. Presiunea constantă poate duce la rebeliune sau resentimente. ”Este de ajutor pentru copil și o nutriție echilibrată care să-i ajute funcția cognitivă. Este binevenit și un supliment din plante, cum ar fi cele cu ginko biloba, vitamina B6 sau/ și magneziu”, spune Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și: Ce e bine să mănânci înainte de un examen important

Copilul nu vrea să învețe pentru examen. Cum îl motivezi

”Copilul poate fi motivat prin stabilirea clară a unui scop și vizualizarea lui. Este important ca acesta să fie dorința lui, nu a părinților. Ca urmare, recomand să le permiteți fiului sau fiicei voastre să-și aleagă singuri liceul și facultatea pe care vor să o urmeze. Nu le impuneți voi o anumită direcție. Pe de altă parte, încurajați-l și lăudați-l pentru efortul pe care îl depune. Nu-l criticați pentru un rezultat mai scăzut. În nici un caz, nu trebuie să-l comparați cu alți copii. Dimpotrivă, respectați unicitatea lui, ritmul și capacitățile sale cognitive. Ar fi bine ac ambii părinți să-și facă timp să discute cu el despre teme, lucru suplimentar, meditații. Întreabați-l ce i se pare cel mai greu și la ce se descurcă mai bine. Copiii trebuie să simtă că faceți echipă cu ei, nu că sunteți niște tirani care abia așteaptă să-i pedepsească pentru ceva.”

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com