Plantă mediteraneeană, deosebit de apreciată pentru aroma ei delicată, salvia era considerată încă din Antichitate un leac tămăduitor pentru vigoarea și fertilitatea femeilor.

Egiptenii antici din clasele bogate foloseau salvia în bucate și în diverse preparate pe bază de plante și condimente care se administrau pentru fertilitate.

Plantă de leac trecută în tratatele de medicină

În Grecia antică, în toate cărțile și tratatele ample de medicină, salvia ocupa un loc de cinste. Pliniu cel Bătrând recomanda salvia drept diuretic și anestezic local pentru rănile pielii. Dioscorides și Galenius apreciau salvia pentru proprietățile ei tonice, depurative, diuretice și hemostatice.

Numeroasele ei calități sunt bine cunoscute și azi, iar ceaiul de salvie este folosit adesea pentru plămâni, pentru stomac și pentru rinichi, în tratarea multor afecțiuni precum astmul bronșic, răgușeala, pneumonia, bronșita, hepatită, dischinezie biliară, enterocolită, hipertensiune arterială, dar și pentru cistite, vaginite, dismenoree și infertilitate.

Calitățile tonice ale uleiurilor volatile din salvie sunt folosite pentru oboseală, migrene, surmenaj, insomnii, depresie sau cefalee.

Salvia, virtuțile magice și ritualurile de altădată

Salvia decorativă cu flori roșii

Datorită parfumului deosebit pe care îl au frunzele și florile de salvie, această plantă era folosită intens în ritualurile religioase. Se făceau fumigații cu salvie pentru purificare și înălțare spirituală. Se credea în vremurile antice că poate alunga spiritele rele și bolile și că poate ajuta persoanele suferinde să se vindece prin rugăciune și meditație.

Romanii numeau salvia iarba sfântă și aprindeau mănunchiuri de salvie cu busuioc în  temple. Grecii credeau că cine cultivă salvie din tinerețe avea să rămână veșnic viguros și plin de viață.

Ba chiar se credea că este o plantă care conferă înțelepciune, datorită faptului că era folosită îndeosebi de preoți, de tămăduitori și vraci. În Evul Mediu a început să fie cultivată tot mai mult în mănăstiri alături de alte plante de leac precum mușețelul, menta sau cicoarea.

O veche practică din Italia medievală spune că cine culege 12 frunze de salvie și scrie pe ele numele celor 12 apostoli va fi ocrotit toată viața, va fi sănătos și viguros și norocos. Iar fetele tinere puneau frunze de salvie sub așternuturi în nopțile cu lună plină să își viseze ursitul.