În Ajunul Bobotezei și în ziua de Bobotează, pe data de 6 ianuarie, preoții din toate parohiile pregătesc agheasma mare. Iată câteva taine despre această apă sfințită pe care mulți dintre noi nu le cunoaștem.

Agheasma mare, beneficii miraculoase

Așa cum spune și rugăciunea din ziua de Bobotează, agheasma mare este ”izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească.”

Apa sfințită de Bobotează are o putere tămăduitoare binecunoscută de către cei care merg la biserică și cred cu adevărat. Ei știu că agheasma nu este doar un leac pentru durerile trupului, ci mai ales pentru liniștea sufletului și pentru binecuvântare.

Apa sfințită are darul Duhului Sfânt

În timpul slujbei de sfințire, preotul coboară de trei ori crucea și busuiocul în apă, iar aceasta este sfințită printr-o dublă invocare a Duhului Sfânt.

Această apă atinsă de harul dumnezeiesc se păstrează tot anul în agheasmatar și se folosește la toate sărbătorile, dar mai ales la Paște.

Preoții obișnuiesc să stropească altarul și biserica, apoi capetele credinioșilor și icoanele cu agheasmă.

Agheasma mare se bea după un anumit ritual plin de semnificații

Creștinii care iau acasă agheasma mare, trebuie să o păstreze în sticle curate, cu o ramură de busuioc sfințit, vegheată de o icoană a Maicii Domnului sau a sfântului Ioan Botezătorul. Oamenii știu că apa sfințită rămâne la fel de proaspătă și bună la gust ca în ziua în care a fost adusă de la slujbă.

Agheasma nu se strică niciodată deoarece capătă proprietăți deosebite și poate fi de ajutor credincioșilor după ce se face semnul crucii asupra ei și se rostesc rugăciuni pioase.

Agheasma mare se bea înainte de a lua anafura, dimineața devreme, timp de 8 zile de la Bobotează.

Aceste opt sunt zile sunt importante în ritual deoarece ele simbolizează veșnicia Împărăției Domnului, acolo unde sufletele de creștini vor merge după moarte.

După cele 8 zile, agheasma mare se ia numai în zilele de post și rugăciune și numai după spovedanie.

Creștinii care au acasă agheasma mare, trebuie să o păstreze cu mare grijă și să o folosească doar în caz de primejdie și de boli grele sau pentru binecuvântarea copiilor.  

Agheasma nu se înmulțește!

Există o credință în popor conform căreia agheasma adusă de la mai multe mănăstiri și biserici este mai puternică. Apa sfințită este la fel de puternică, de oriunde ar veni ea.

Ea trebuie folosită cu moderație și trebuie păstrată în recipiente bine dezinfectate, cu un dop etanș.

Dacă apa sfințită capătă un miros neplăcut din cauza sticlei sau a dopului, aceasta nu se varsă oriunde, ci într-o apă curgătoare.