În timpuri de mult apuse, oamenii obișnuiau să țină post, vreme de două săptămâni, de la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, până la Ziua Crucii, serbată pe 14 septembrie. Cine ține cum se cuvine acest post, de preferat negru, își mântuiește sufletul de cele mai grele dintre păcate, precum furtul, omorul sau avortul. Însă ceva atrage atenția în mod deosebit cu privire la acest tip de post. Nu trebuie ținut neapărat de făptuitorul păcatelor, ci poate fi înlocuit de rude, de soți sau de oameni dragi.

Postul lui Sântion ajută credincioșii

Unii spun că le-ar fi de ajutor întru ușurarea sufletelor părinților care și-au blestemat copiii la mânie. Doar o turtă de grâu sau de mălai, preparată de de cel ce ține postul, atât e permis să se mănânce. Iar cei ce nu au păcate foarte mari se pot înfrupta și din fructe și legume. Pentru ca tot efortul să dea rezultate, la finele postului se duce pomană la biserică. Că ții sau nu toată perioada post nu contează. Important e ca la data prăznuirii Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul să te abții.

Şi e bine să nu mănânci roşii, pepene roşu. Nici alte fructe, mâncăruri sau băuturi de culoare roşie, în memoria sângelui vărsat de Sfânt. Unii mănâncă numai struguri sau ţin post negru. Nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna, nu se folosesc farfurii sau alte blide. Nu se mănâncă varză, căci se spune că lui Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori şi a înviat. Ar trebui evitate orice alimente de formă rotundă. În popor, sărbătoarea mai e cunoscută şi ca “Sfântul Ioan cap tăiat”, “Sântion de toamnă”, “Sfântul Ioan taie capul pe curechi”, “Crucea mică” ori “Brumariul”.

Ce semnifică

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul e o sărbătoare tristă, dar şi plină de bucurie totodată. E prilej de veselie faptul că a existat un om care a stat împotriva fărădelegii, chiar cu riscul de a muri. Curăţenia sufletească a Sfântului Ioan şi dragostea pentru puritate erau atât de mari, încât a fost considerat vrednic nu doar să-L vadă pe Mântuitor, ci chiar să-L boteze în apa Iordanului şi să asiste la descoperirea Sfintei Treimi. Sfântul Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului a primit de la Însuşi Iisus Hristos mărturia că era cel mai mare dintre toţi oamenii născuţi din femeie si cel dintâi între profeţi.

Sursa foto: 123rf.com