Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, a fost canonizat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române abia în octombrie 2005. Și a fost declarat sfânt la data de 21 mai 2006, cu ocazia hramului Patriarhiei.

Grigorie Dascălul e făcător de minuni

S-a născut în 1765, la București. A urmat școli înalte, a fost călugărit la Mânăstirea Neamț. A viețuit o vreme pe Muntele Athos și a ajuns mitropolit al Țării Românești, între 1823 și 1834. Activitatea i-a fost întreruptă de instaurarea administrației ruse, fiind exilat, câțiva ani. S-a ocupat de restaurarea Catedralei Mitropolitane din București și de traducerea Vieților Sfinților.

Și-a dedicat viața în slujba Bisericii, a fost un exemplu de sfințenie. A sprijint sărmani, orfani, văduve, oferindu-le hrană, adăpost și cărți de învățătură. Se spune că noaptea dormea foarte puţin, căci se îndeletnicea cu rugăciunea şi cu traducerea de cărţi. Mânca doar o dată pe zi și atunci doar puține legume sau fructe. Purta haine simple călugărești, însă dăruia totul pentru sărmani. În 1820, s-a stabilit la Mânăstirea Căldărușani, într-o chilie foarte săracă. Singurele lui averi erau o desagă cu cărţi şi o rogojină pe pat.

Și-a petrecut zilele și nopțile în post şi rugăciune. Viața și activitatea lui duhovnicească i-au adus numele de Dascălul. S-a stins pe 22 iunie, în 1834, și a fost înhumat lângă zidul Catedralei Mitropolitane. După 7 ani, moaştele lui întregi au fost strămutate la Mânăstirea Căldăruşani, unde sălăşluiesc şi astăzi, în pridvorul bisericii, şi fac minuni.

Sursa foto: crestinortodox.ro