Vă amuză asocierea cu temperaturile de afară?
Romica Jurca – Nu mă deranjează dacă se vorbeşte despre mine, atâta vreme cât nu se spun răutăţi inventate. Şi eu sunt om, pot să greşesc, iar în materie de vreme erorile pot fi uneori foarte mari, pentru că ţara noastră are relieful foarte variat. Sunt destule situaţii când norii ajung în interiorul arcului carpatic. Acolo chiar vara au fost zile cu 13-150C şi ploi, iar la Bucureşti şi-n sudul ţării erau 350C.
Eu cred, totuşi, că am ajuns la vârsta şi la înţelepciunea la care pot să mă evaluez corect şi ştiu ce pot şi ce nu pot.

Cum priviţi faptul că la multe posturi tv vremea este prezentată de tinere, în general modele, care nu au legătură cu domeniul meteorologic?
Romica Jurca – Dacă pe aceste fete le duce mintea şi nu vorbesc prostii, nu mă deranjează. Vorba zicalei „Ce-i frumos şi lui Dumnezeu îi place!” Dar, sincer spun că lucrând de 33 de ani în domeniu, atunci când se fac greşeli, îmi dau seama care dintre colegii mei de la institut a fost de serviciu şi a scris ştirea respectivă.

Vă opreşte lumea pe stradă să vă întrebe dacă plouă sau ninge?

Romica Jurca – Da, oamenii cu care mă întâlnesc mă întreabă deseori ce temperatură va fi şi multe dintre formulări sunt de genul: dacă zboară avionul la Paris, dacă e furtună în Scoţia poimâine, dacă ninge la munte pe seară să se dea cu placa, şi tot aşa. Totuşi, trebuie să remarc faptul că lumea se uită la mine cu admiraţie, indiferent de vârstă. Iar când sunt la televiziune, aşa m-am obişnuit, să mă întrebe colegii temperaturile încât atunci când nu se întâmplă, mă gândesc că persoana e într-o pasă proastă sau e ceva în neregulă.

Ne puteţi da o prognoză legată de lunile ianuarie şi februarie?
Romica Jurca – Începând din a doua jumătate a lunii decembrie, iarna a avut o tentativă să se instaleze în ţara noastră. Este foarte greu de spus exact ce va urma. Din statistici, ianuarie şi februarie sunt lunile cele mai propice pentru o vreme de iarnă autentică, cu ninsori şi viscol, urmate de ger.

Profesia dv. este o pasiune sau un curs firesc al destinului?
Romica Jurca – Meteorologia a fost pentru mine un destin, care între timp a devenit pasiune. Îmi place foarte mult ceea ce fac şi lucrul bine făcut.

Cum este Romica Jurca în restul timpului?
Romica Jurca – Sunt un om mai mult decât obişnuit, cu familie, gospodărie. E adevărat că la cumpărături nu prea mai merg, pentru că nu-mi ajunge timpul, dar în rest pun conserve, gătesc tot felul de mâncăruri, prepar cozonaci şi prăjituri, când merg la ţară muncesc în grădină… De asemenea, sunt o fire foarte sociabilă, iar singurele mele nemulţumiri sunt legate de răutăţile anumitor oameni.

Fiul dv. v-a urmat în profesie…
Romica Jurca – Cred că tot la destine şi pasiuni ne putem referi, pentru că dacă eu am absolvit Facultatea de Fizică, cu specializarea „Fizica Atmosferei şi Meteorologie”, Mihai (30 de ani) e absolvent de ASE, Politici de Marketing. A ajuns total întâmplător să prezinte meteo, iar acum s-a reprofilat şi are o emisiune, „Viaţa e frumoasă”, pe B1TV. Şi fiica mea, Simona (26 ani), lucrează tot în mass-media, prezintă ştiri la Radio Zu. Este absolventă de ASE, Finanţe, bănci şi burse de valori. Şi la ea a fost tot destin. Iar soţul meu este singurul care nu are legătură cu mass-media, dar are legătură cu meteorologia, pentru că lucrează cu mine în institut. (râde)

Credeţi că atunci când copiii dv. s-au angajat, aţi reprezentat o garanţie, fiind o persoană cu credibilitate?
Romica Jurca – Aş zice că nu, deşi mulţi nu mă vor crede. Cu siguranţă, gândesc că mama, adică eu, i-a infiltrat pe unde sunt, dar dacă îi urmăresc, îşi pot da seama dacă sunt isteţi şi îşi merită locul.

Ce speranţe aveţi pentru 2012?
Romica Jurca – Mi-ar plăcea să devin soacră şi bunică. De asemenea, îmi doresc sănătate pentru mine, pentru familie şi puterea de a înfrunta tot ce e mai neplăcut în viaţă. Iar ca temeri, singurele pe care le am sunt legate de cutremur, dar fără vreo legătură cu predicţiile referitoare la sfârşitul lumii din 2012, potrivit calendarului mayaş, sau mai
ştiu eu ce.

Romica Jurca NU POATE TRĂI FĂRĂ…

…membrii familiei
„E firesc ca familia să fie cea care mă completează şi îmi conferă echilibru.”
…meteorologie
„Aş vrea să transmit, printr-o carte, lucruri mai puţin ştiute şi de care să se ţină cont în elaborarea unei prognoze meteo, pentru cei care vor îmbrăţişa o carieră în domeniu. Sper ca acest vis să se poată împlini vreodată.”
…televiziune
„Sunt foarte legată de televiziune, unde vin zilnic, şi îmi iau liber doar când vreau să plec din Bucureşti. De buletinul meteo absolut toată lumea este interesată.”

 

Citește și: Interviu Natalia Guberna