Din ce în ce mai mulți obezi

În lume există peste un miliard de persoane supraponderale, 300 de milioane suferind de obezitate. În România se estimează că peste opt milioane de adulți au probleme cu greutatea, dintre care patru milioane și jumătate sunt deja obezi. Din ce în ce mai mulți copii sunt și ei supraponderali. În întreaga Uniune Europeană numărul acestora a ajuns la 14 milioane. Totuși, cura de slăbire nu funcționează pentru cei mai mulți

Cauza principală a obezității: mâncatul în exces

Mulți dau vina pe diverse probleme de sănătate, dar, în cele mai multe cazuri (90%) persoanele sunt așa pentru că au mâncat mai mult decât aveau nevoie. Foarte puține persoane devin obeze din cauza unor boli ale glandelor endocrine sau a unor medicamente. În cele mai multe cazuri, problema se moștenește. Aceasta înseamnă că se transmite genetic, dar și că avem tendința de a prelua obiceiurile familiei în care am crescut.

Traumele psihice provoacă uneori obezitatea

O altă cauză a obezității o constituie traumele psihice. Mulți oameni tind să compenseze nereușitele, problemele pe care le au prin mâncare. Meseria poate favoriza obeziatea. Mulți au slujbe care îi țin opt ore țintuiți pe un scaun, iar apoi nu își mai găsesc timp să facă mișcare. Copiii sunt și ei din ce în ce mai sedentari, petrecându-și cea mai mare parte a timpului liber în fața calculatorului.

Cura cu cireșe

Se consumă o anumită cantitate de cireșe zilnic (200-400 g), pe toată durata sezonului. Aceasta înlocuiește o masă sau mai bine – cine poate – mănâncă o zi pe săptămână sau două doar cireșe. În afara sezonului se poate face infuzie dintr-o lingură cireșe uscate la o cană cu apă. Și codițele de cireșe au proprietăți diuretice. Două lingurițe de codițe uscate se fierb la foc mic timp de 10 minute, după care se mai lasă 20 de minute la infuzat. Decoctul astfel preparat se bea între mese în trei-patru reprize.

Sursa foto: 123rf.com / piksel