Știai că uleiul parfumat extras din tuberoze este folosit și pentru tămâia de cea mai bună calitate? Tuberozele mai poartă și numele de chiparoase, datorită acestui parfum delicat, asemănător cu uleiurile parfumate care erau aduse pe vremuri din Orient. Parfumul acestor flori rivalizează cu cel de iasomie sau de trandafiri și este folosit în zilele noastre în produsele cosmetice de lux.

Dar te poți bucura și tu acasă, în grădina ta, de frumoasele și delicatele tuberoze parfumate. Sunt plante prolifice, care pot avea câte 8 – 10 sau chiar 15 flori pe o singură tulpină, dacă sunt îngrijite corect.

Istorie cu parfum…

Tuberozele sunt originare din America de Sud, mai bine spus din Mexic, unde erau cultivate atât pentru parfumul lor, cât și pentru proprietățile medicinale și afrodiziace. Ele fac parte din familia de plante Polianthes care cuprinde 15 specii, dar numai Polianthes tuberosa este cultivată pentru florile ei și mai ales pentru parfum.

Primii bulbi de tuberoză au fost aduși în Europa de către un misionar francez în 1530, care le-a cultivat în secret în grădina unei mănăstiri de lângă Toulon.

În secolul al XVII-lea, alți bulbi de tuberoze din India și Persia au fost introduși în Toulon, Languedoc, Liguria italiană și în Provența. În Italia, fetele tinere nu aveau voie să se plimbe seara în grădinile în care creșteau tuberoze, să nu fie amețite de parfumul lor erotic și să cedeze tinerilor îndrăzneți.

Cum se cultivă tuberozele

Bulbii se plantează în luna aprilie în ghivece adânci, cu pământ bogat format din mraniță, pământ de țelină și turbă. Se udă periodic, astfel încât bulbii să prindă viață și să încolțească. Pe balcon este mai puțin probabil să facă flori mari, dar dacă ai o terasă largă și însorită, le poți cultiva aici în ghivece.

Locul cel mai potrivit rămâne grădina sau o seră de sticlă, unde tuberozele vor fi protejate de frigul iernii

Spre sfârșitul lunii mai, bulbii de tuberoze se transplantează în grădină, într-un loc special amenajat, cu același pământ bogat și hrănitor. Se sapă bine pământul și se mărunțește pentru a fi cât mai bine drenat, deoarece bulbii nu suportă umezeala excesivă. Nu este necesară transplantarea în grădină, dacă sunt deja cultivați în ghivece adânci.

Bulbii floriferi ajung la aproximativ 10 cm diametru. Cei mai mici se vor dezvolta timp de un an sau doi în pământ până vor ajunge la dimensiunea necesară pentru a face flori.

Aceste plante iubesc mult soarele și căldura și înfloresc din luna iunie până în luna octombrie. Florile alb-roz, cu o coroniță de petale dispuse în formă de stea, sunt deosebit de parfumate. Pe partea pe care le bate soarele capătă mici puncte roșii sau roz.

Cum se îngrijesc în sezonul rece

Tuberozele nu tolerează frigul, de aceea, în luna octombrie trebuie tăiate tijele și bulbii trebuie scoși din pământ. Se lasă să se usuce, se curăță de pământ și se păstrează în cutii de carton sau în pungi de hârtie perforate, la temperaturi de aproximativ 20 de grade. Dacă le este cald iarna, bulbii vor face mai multe flori în primăvara viitoare.

Câteva sfaturi esențiale

  • Tuberozele se plantează la soare, ferite de vânt și curenți reci de aer;
  • Se udă regulat, dar nu se lasă apa să băltească în jurul plantelor;
  • Se adaugă îngrășăminte solubile în apă doar în perioada de înflorire.
  • tuberozele se taie când jumătate din florile de pe tulpină sunt deja deschise; dacă se taie când toate florile sunt îmbobocite, ele nu mai înfloresc in vază.

Parfumul de tuberoze, proprietăți curative și stimulative

Încă din vremea aztecilor, florile de tuberoze erau culese pentru parfumul lor delicat și dulce, aproape narcotic, și erau folosite în diverse ritualuri religioase. Se spune că aztecii obișnuiau să adauge ulei esențial de tuberoze in băuturile de ciocolată să le facă mai aromate și revigorante. Tuberozele erau apreciate pentru aroma lor care alunga oboseala, stimula sistemul nervos și atenua durerile de cap.

Mult mai târziu, aceste proprietăți au fost confirmate de știință. Într-adevăr, parfumul de tuberoze are darul de a stimula simțurile și mai ales creierul. În medicina ayurvedică, se spune că parfumul acestor flori stimulează partea dreaptă a creierului și anume creativitatea, imaginația și emoțiile. În India, fetele tinere nu erau lăsate să păstreze in casă tuberoze, de teamă să nu cadă pradă unor emoții puternice, pe care nu le puteau stăpâni.

Studii recente au confirmat și puterea afrodisiacă a uleiului său esențial, folosit mai ales în aromaterapie pentru a reduce stresul și tensiunea și pentru a relaxa creierul, mușchii și nervii. În plus, uleiul esențial de tuberoză pare să fie capabil să îmbunătățească circulația sângelui, cu efect benefic asupra întregului organism.