Originară din China și iubitoare de căldură molcomă, așa cum este vremea la început de toamnă, ochiul boului este o plantă prolifică, ușor de înmulțit și cultivat.

Numele ei științific este Callistephus chinensis, dar a căpătat numele popular de ochiul boului datorită inflorescenței galben-aurii din centrul petalelor colorate. Aceste flori fac parte din familia Asteraceae și sunt înrudite cu margaretele sau cu floarea soarelui.

Calitățile unei flori rezistente

Ochiul boului este o plantă anuală lipsită de pretenții. Crește aproape pe orice teren, se înmulțește singură din semințele care ajung în sol toamna târziu și are o mulțime de culori. Este foarte iubită în România și o poți recunoaște aproape prin toate curțile de flori de la câmpie și de la munte.

Ochiul boului poate fi albă, roz, violacee, mov sau roșie. Florile încep să se deschidă din luna august și rezistă până în octombrie. În general, o floare de ochiul boului poate rezista între 2 și 3 sătpămâni, dacă nu vin brume și ploi foarte reci din luna septembrie.

Pentru a te bucura toamna de mai multe flori, poți planta două serii de semințe, o serie în luna aprilie și încă una la începutul lunii mai. Astfel, plantele vor răsări pe rând și vor înflori pe rând, unele din august, altele prin septembrie.

Ochiul boului și cultivarea lui

Planta preferă soarele și căldura moderată, precum și umiditatea moderată. Nu rezistă prea bine la curenți reci de aer, la brume și temperaturi scăzute, de aceea începe să se ofilească în a doua jumătate a lunii octombrie.

Ea are nevoie de o zonă însorită în grădină, de un sol permeabil, ușor nisipos, care reține o cantitate mică de apă. De două ori pe an, în perioada de îmbobocire, plantele se pot stropi cu soluții hrănitoare pe bază de fosfor și potasiu, pentru a face flori mai mari.

Bobocirea mugurilor mici, un truc pentru flori mari

Dacă vrei ca plantele tale de ochiul boului să facă flori mari trebuie să rupi mugurii florali mai mici, aflați la baza frunzelor inferioare. Astfel, vor crește mugurii florali din vârf care vor face flori mai mari.

Dar tufele de ochiul boului sunt foarte frumoase și când au multe flori mici, vesele și frumos colorate. Sunt plante de grădină puțin pretențioase, dar pot fi cultivate și în ghivece mai adânci pe o terasă parțial umbrită. Dacă sunt cultivate în ghivece, bobocirea este necesară pentru sănătatea și vigoarea plantelor.