Luna august și luna septembrie reprezintă perioada optimă în care trebuie să folosești diverse îngrășăminte pentru crizanteme pentru a ajuta aceste plante să producă mai multe flori. Fie că le cultivi în grădină, fie că le cultivi în jardiniere adânci sau ghivece, crizantemele au nevoie de fertilizare echilibrată la început de toamnă pentru a face flori mari și sănătoase și pentru a păstra florile până la căderea primelor brume.

Azotul, cel mai important îngrășământ

Verifică eticheta îngrășămintelor chimice din comerț destinate crizantemelor. Vei observa că ele conțin în mod deosebit azot, potasiu și fosfor, minerale esențiale pentru dezvoltarea plantelor care produc flori.

Azotul în mod deosebit este foarte important pentru crizanteme, deoarece el menține frunzele sănătoase și stimulează apariția bobocilor de flori. În orice îngrășăminte pentru crizanteme, vei observa că procentul de azot este cu 2 – 3 unități mai mare decât cele de potasiu și fosfor.

Așadar, un raport Azot – Fosfor – Potasiu de 8 – 4 – 5 este un raport echilibrat pentru crizanteme. Dacă folosești îngrășăminte cu un procent prea mare de azot, vei stimula mai mult creșterea frunzelor, decât a florilor.

Alege îngrășăminte pentru crizanteme din comerț, bine echilibrate, și ține cont de instrucțiunile de pe etichetă. Ele se folosesc în cantități mici, la distanță de timp de 2 sau 3 săptămâni sau conform indicațiilor de pe ambalaj.

Îngrășăminte pentru crizanteme de origine naturală

Gunoiul de grajd bine uscat și mărunțit reprezintă unul dintre cele mai bune îngrășăminte pentru crizanteme. Acesta se adaugă în grădină pe lângă tulpinile de crizanteme, după ce sapi bine pământul. Se poate adăuga un strat generos primăvara și la începutul toamnei.

Compostul natural de grădină, făcut din diverse resturi de legume și fructe este și el un fertilizator excelent pentru florile de grădină și crizanteme.

Zațul de cafea, bine uscat la soare și amestecat cu puțin compost stimulează creșterea florilor de crizanteme.

Praful din oase de vită se folosește adesea pentru flori și legume în grădină. Îl poți folosi pentru crizanteme toamna devreme, la începutul lunii septembrie, când apar bobocii de flori.

Cum se udă și cum se fertilizează corect crizantemele

Primele fertilizări pentru flori bogate pot fi făcute în a doua jumătate a lunii august. Florile se udă dimineața devreme, în jurul orei 7, mai ales în această perioadă în care soarele este puternic și este foarte cald în multe regiuni din țară. Se adaugă fertilizatori lichizi sau solizi, se sapă bine pământul din jurul plantelor, și se udă abundent dimineața devreme.

Se poate continua fertilizarea crizantemelor în prima decadă și în ultima decadă din luna septembrie, pentru a menține o înflorire bogată și flori sănătoase. Cu ajutorul fertilizatorilor, poți menține crizantemele înflorite în ghivece, în balcon, mai multă vreme în timpul sezonului rece.

Ține cont de instrucțiunile de pe ambalaj și nu folosi niciodată mai multă soluție de fertilizare decât scrie pe etichete. De asemenea, evită să adaugi fertilizator în zilele caniculare din august. Așteaptă zile mai răcoroase sau imediat după o ploaie bună de toamnă.