Sarea amară, cunoscută și sub numele de sarea de magneziu sau sarea Epsom, a fost descoperită în secolul al XVII-lea, în localitatea britanică Epsom. Aici, localnicii au început să folosească sărurile depuse de un râu subteran, bogat în magneziu și minerale cu un gust amar pronunțat.

Beneficii pentru sănătate

Sarea amară nu este o sare propriu zisă, chiar dacă are aspectul cristalelor de sare. Ea este un compus chimic din săruri de magneziu și sulf, benefic pentru tratamentul unor afecțiuni ale pielii, oaselor și articulațiilor. Băile calde cu sare amară calmează durerile musculare, reduc inflamațiile, exfoliază pielea, combat ciupercile unghiilor și mirosul neplăcut de picioare.

Pe lângă numeroasele beneficii pentru sănătate, sarea amară este recomandată și pentru plantele din ghivece sau din grădină. Iată cum trebuie să o folosești pentru florile și legumele tale.

Sarea amară în grădină. Ce beneficii are!

Ține departe melcii și gândacii

Presară un strat uniform de sare Epsom printre florile din grădină care sunt atacate de insecte sau de melci. Micile târâtoare nu suportă mirosul și gustul acestui compus mineral și vor renunța să îți mai viziteze grădina.

Un gazon mai verde

Iarba din curte va fi mai frumoasă, mai deasă și de un verde mai strălucitor dacă presari sarea amară direct pe pământ și apoi uzi din abundență. Repetă acest lucru de 2 sau 3 ori pe lună și vei avea un gazon de invidiat.

Elimină ierburile nedorite din curte

Amestecă 300 ml de oțet, 2 ceșcuțe de sare Epsom și o jumătate de ceșcuță de săpun lichid pentru vase. Folosește această soluție să pulverizezi buruienile care au crescut prin pavaj sau pe lângă baza casei. Soluția, fiind concentrată în sulf, săpun și oțet va ofili buruienile și va împiedica apariția altor ierburi în zonele în care nu vrei să crească nicio plantă.

Roșii și ardei mai grași și mai gustoși

Îngrășăminte naturale pentru roșii

Dacă ai legume în curte sau în solar, presară câteva cristale de sare amară la baza roșiilor și a ardeilor și apoi udă din abundență, să se dizolve bine și să intre la rădăcini. Repetă acest lucru de două ori pe lună și vei avea legume mai gustoase și mai mari, mai cărnoase. Tratamentul cu sare amară este unul dintre cele mai bune îngrășăminte naturale pentru roșii.

Fructe mai dulci

Sarea amară ajută căpșunele, pepenii și piersicile să crească mai mari și mai dulci. Cele două minerale din componența ei sunt foarte importante pentru creșterea și coacerea acestor fructe. Presară puțină sare Epsom la baza plantelor și udă bine. Când se vor coace fructele, vei constata că au un gust mai bun.

Revitalizează plantele îngălbenite

Dacă florile tale din curte sau din ghivece încep să se îngălbenească, deși primesc suficientă apă, înseamnă că nu au suficient magneziu în sol. Tratează-le cu puțină sare Epsom și în 2 – 3 săptămâni vor avea frunze noi, verzi și sănătoase.

Trandafiri mai viu colorați

Magneziul din sarea amară este un adevărat balsam pentru trandafiri. Folosește această soluție să uzi trandafirii și vor avea flori mai mari și mai viu colorate.

Pune o linguriță de sare amară la 3 litri de apă de izvor sau apă de ploaie și udă cu această soluție trandafirii în zilele în care știi că nu va mai ploua.

Îngrașă solul

Ori de câte ori sapi un petec de grădină să plantezi flori sau legume, adaugă și câteva căni de sare amară. De asemenea, poți presăra puțină sare Epsom și în pământul din ghivece.

Mineralele din această sare îngrașă pământul și sunt benefice pentru plante. Iar, dacă pui semințe să încolțească în pământul în care ai adăugat sarea amară, vei vedea că vor germina mai repede, iar micile plante vor fi mai viguroase.