Tomatele sau roșiile, cum sunt cunoscute în mod popular, sunt plante care tolerează multe alte flori și legume lângă ele. Ba chiar folosesc parfumul unora dintre ele pentru a se proteja de omizi, de melci sau de fluturii dăunători.

Roșiile sunt ușor de cultivat, sunt prolifice și fac multe fructe, dacă sunt îngrijite și udate aproape zilnic pe timp de vară. Dacă îți place să cultivi roșii în grădină, află ce plante protejează roșiile și de ce merită să le cultivi chiar lângă straturile de tomate.

Busuiocul

busuioc remediu

Unul dintre prietenii roșiilor este busuiocul, plantă aromatică și medicinală deopotrivă, cu o aromă răcoritoare și parfumată. Plantează câteva tufe de busuioc pe lângă răsadurile de roșii și acestea vor fi protejate de molii, de viespi și de omizile care rod frunzele de roșii. Parfumul de busuioc nu este deloc pe placul omizilor și al fluturilor dăunători.

Morcovii

Frunzele de morcovi sunt foarte aromate, dar aroma lor nu este îndrăgită de toate insectele. În special omizile sunt respinse de frunzele de morcovi. În plus, rădăcinile de morcovi pătrund adânc în sol, se dezvoltă puternic și îl fac mai afânat, astfel încât apa pătrunde mai bine și la morcovi, și la rădăcinile de roșii.

Echinaceea

Florile mari de echinaceea sunt recomandate în grădinile de legume, deoarece ele atrag în număr mare polenizatorii. Albinele și bondarii iubesc polenul de echinaceea și vor poleniza totodată și roșiile tale sau celelalte legume.

Echinaceea este una dintre cele mai utile flori pe care o poți cultiva pe lângă legumele din grădină. Este totodată o plantă tolerantă cu soarele și seceta, nu trebuie udată prea des și se va dezvolta singură de la un an la altul, înmulțindu-se prin semințe.

Crăițele

Aceste plante amărui conțin acizi și uleiuri volatile care alungă multe insecte dăunătoare precum omizile, dar și melcii. Plantează un rând de crăițe pe lângă roșii și melcii nu se vor mai atinge de răsadurile tale de tomate. Frunzele și florile de crăițe emană un parfum ușor amar și respingător mai ales pentru omizile și fluturii dăunători.

Călțunașii

Florile lor frumoase, roșii, portocalii sau galbene, sunt deosebit de parfumate și se pot consuma în salate. Florile de călțunași sunt comestibile și au o aromă fragedă, ușor picantă.

În plus, florile de călțunași atrag afidele care pot roade lăstarii fragezi de tomate. Plantează călțunași și vei ține insectele rele departe de roșii. Aceste flori vor avea rolul de santinelă de sacrificiu, iar lăstarii de roșii vor fi ocrotiți.

Alyssum

Sunt plante de mici dimensiuni, cu floricele delicate albe sau roz. Se plantează îndeosebi pe lângă borduri sau pentru a delimita straturile cu flori. Dar sunt recomandate pe lângă rândurile cu roșii deoarece parfumul lor dulce atrage fluturii, afidele și alte insecte dăunătoare care astfel nu mai ajung la roșiile tale.

Și ele au rol de gardian pe lângă roșii. Iar dacă vezi insecte dăunătoare la florile de alyssum, le poți stropi cu soluții repelente pentru a le îndepărta. Mai bine stropești florile de alyssum, decât roșiile pe care le consumi!

Pătrunjelul și mărarul

Sunt două plante aromatice foarte utile în grădină și este bine să le cultivi pe lângă rândurile de roșii, de vinete sau de castraveți. Aceste plante atrag muștele sirfide (care seamănă puțin cu albinele datorită dungilor galbene de pe trup), iar aceste sirfide sunt benefice în grădină deoarece consumă afidele și larvele diverselor omizi sau viermi care pot ataca roșiile.

Ridichi

Plantează ridichi la baza plantelor de tomate. Ridichile cresc repede, le consumi imediat și poți răsădi alte semințe care vor crește, astfel încât vei avea ridichi proaspete toată vara. Totodată ridichile protejează roșiile de gândacii de frunze care pot roade mugurii fragezi cu flori și frunzele crude ale tomatelor.

5 plante care nu se cultivă lângă roșii

Există câteva plante și legume pe care nu este indicat să le cultivi lângă roșii sau lângă ardei. Sunt plante care atrag omizile și gândacii dăunători, care vor ataca și răsadurile tale de tomate. Porumbul cu mătasea lui dulce atrage mulți fluturi care depun ouă, din care se dezvoltă omizi dăunătoare.

De asemenea, varza și legumele înrudite cu ea, precum și vinetele sunt un adevărat magnet pentru omizi și viermi care vor ataca și roșiile. Este indicat ca astfel de legume să fie plantate la distanță de roșii, iar între ele să fie cultivate plante care protejează roșiile precum cele prezentate mai sus.

  • Porumbul
  • Varza
  • Broccoli
  • Conopida
  • vinetele