De multe ori, avem obiceiul de a ne supăra pe ceilalți pentru reacțiile lor. ”Nimeni nu mă înțelege”, ne spunem în sinea noastră. Lucrul important care ne scapă din vedere este că răspunsul interlocutorului este unul la modul nostru de comunicare. Ce înseamnă asta? Că nu suntem buni comunicatori? Că nu transmitem mesajul corect? Că nu ne iese să ne facem înțeleși?

Citește și: Întâmplări adevărate: „M-am măritat cu cel mai pervers bărbat!”

De ce ”nimeni nu mă înțelege”?

“Ce știm sigur este că fiecare vorbește „pe limba lui” și oricât am avea impresia că pentru noi este clar mesajul, atâta timp cât nu „traducem” pe limba celuilalt, lăsăm mult loc de interpretări. Când nu înțelegem complet o informație primită, tindem să umplem golurile cu lucrurile cele mai cunoscute pentru noi, subiective, din experiențe personale.

Astfel că, dacă interlocutorul omite, vorbește prea general sau schimbă sensul, lipsa de claritate ne îndeamnă creierul să completeze mesajul primit cu bucăți de informație familiare pentru noi, nu neapărat corecte pentru situația în care se află celălalt. Acest proces are loc în modul cel mai rapid, confortabil și familiar cu putință, pentru a folosi cât mai puțină energie cu putință”, explică psihologului Andra Tănăsescu.

Citește și: ”Nu îmi mai face cadouri. Oare nu mă mai iubește?

Probleme de comunicare

”Nimeni nu mă înțelege”, ne plângem des. Specialistul afirmă că una dintre marile probleme în comunicare este că uneori nu suntem conștienți cât de superficial poate fi mesajul pe care îl transmitem. Fie că recunoaștem sau nu, mulți dintre noi ne așteptăm ca persoanele din jurul nostru să înțeleagă, să ne citească gândurile, să își dea seama singuri că doar „mă cunosc, nu-i așa?!”, doar „are sens să înțeleagă, că doar nu-i prost”.


psiholog Andra Tănăsescu“Chiar și atunci când ne cunosc, singurii care ne cunoaștem cu adevărat suntem doar noi înșine. Orice presupunere ar face ceilalți, există un risc suficient de mare să fie greșită și departe de adevărul nostru interior. Când presupunem că ceilalți înțeleg, fără ca noi să ne facem datoria să explicăm cu adevărat motivul pentru care ne simțim ignorați, răniți, trădați, apar nemulțumirea și sentimentul că nu le pasă. Ori, în multe cazuri nu este vorba că nu le pasă. De cele mai multe ori, pentru că își trag propriile concluzii, din lipsă de informație, adoptă atitudinea adecvată propriei concluzii, bazată pe trăirile lor interioare.

”Nimeni nu mă înțelege” vs. ”Vorbește clar”

Este absurd să ne așteptăm la o reacție potrivită trăirii noastre interioare. Fiecare reacționează diferit și omul reacționează la ce primește. Dacă primește doar bucățele de informație, fără să înțeleagă cu adevărat sensul, atunci reacționează la altceva decât la ce vreau să transmit. Universul interior al fiecăruia este unic, special, particular și deosebit de subiectiv. Dacă pentru mine un lucru are sens să fie într-un fel, pentru altcineva poate fi complet diferit.

Astfel, este de datoria fiecăruia să picteze o imagine cât mai clară a lumii interioare. E bine să-și exprime trăirile proprii, astfel încât să se facă înțeleși. Dacă vrei să fii înțeleasă, descrie clar ce se întâmplă cu tine. Folosește-ți cuvintele pentru a explica cât mai fidel ce ia naștere în tine. Spune concret care sunt lucrurile de care ai nevoie și care este motivul pentru care îți plac/te deranjează anumite comportamente. Adoptă această atitudine și vei schimba semnificativ dinamica relațiilor tale în bine”, conchide psihologul.

Sursa foto: 123rf.com