Prea multe cadouri distrug bucuria

”În general, părinții au tendința (firească, de altfel) de a-și copleși odraslele de ocazii cum ar fi Crăciunul sau Moș Nicolae, fie că aceștia au fost cuminți sau nu. Impulsul de a le dărui cât mai mult vine și din frustrarea și din regretul pe care adulții îl au în raport cu vremea când ei erau mici și nu primeau astfel de daruri minunate. Este, poate, un fel de a reconcilia copilul interior, cel care sălăsluiește în sufletul fiecărui adult, cu bucuria propriului copil”, remarcă psihologul Cristina Ion-Rădulescu.

Scrisoare din partea Moșului pentru un copil care nu a fost cuminte

”Dacă micuțul nu a fost cuminte, este bine în mod cert să diminuezi cantitatea de cristina-radulescu-ion-psihologcadouri sau valoarea lor în bani. Pe lângă ”băț” ai putea să-i lași în cizmulițe o scrisoare din partea Moșului Nicolae din care să reiasă clar că darurile sunt pentru a încuraja un comportament bun și frumos pe viitor, în timp ce nuiaua este pentru a-l disciplina. Ar fi bine să accentuezi faptul că depinde doar de el să fie bun și să i se acorde încredere că poate”.

I se poate spune că și Moș Nicolae e convins că el poate fi un copil bun. Astfel, nu se va simți constrâns să fie așa, ci motivat. Evident, chiar dacă nuiaua va fi la loc de cinste în ghetuțe, nu se va face uz de ea. Dar este importantă semnificația care i se dă acestui ”cadou” și poate o pedeapsă aferentă, dar care să nu implice bătaia.”

Sursa foto: 123rf.com