Suntem din ce în ce mai ocupați. Muncim pentru copiii noștri și ne supărăm că ei nu înțeleg asta. Totuși, ei au nevoie mai mult de prezența noastră activă în viața lor și mai puțin sau deloc de ultimul gadget la modă. Psihologul Lenke Iuhoș este de părere că reprezentanții Generației Internet au tendința de a adopta două tipuri de atitudini, pentru a primi atenția cuvenită. Nu rămâne indiferentă. De cele mai multe ori, el vrea doar să petreacă mai mult timp cu tine.

Citește și: ADHD NU este boala copilului obraznic!

Comportamentul negativ al copilului încearcă să capteze atenția

Prin comportament negativ, copilul va încerca să capteze atenția părinților. “De regulă, pentru a atrage atenția, la început, copiii se manifestă zgomotos. Țipă, aruncă jucăriile, fac dezordine, sparg lucrurile din casă etc. Este esențial pentru noi, părinții, să observăm imediat aceste comportamente și să conștientizăm că aceștia nu au ajuns la maturitatea necesară de a-și exprima corect sentimentele și trăirile. Este clar un strigăt de ajutor, iar un părinte atent va înțelege imediat de ce copilul său este obraznic. Acum este momentul cel mai important în care să-i oferi atenție și răbdare copilului, să faci ce-ți spune și să-i oferi timpul și răbdarea de care are nevoie”, explică psihologul Lenke Iuhoș.

Comportamentul negativ al copilului – când se închide în sine însuși

După o vreme, comportamentul negativ al copilului va părea că încetează. Dar se va întâmpla ceva și mai rău. Se va închide în el și va înceta să mai comunice.

Lenke Iuhoş, Psiholog, lenkepsiho@yahoo.ro“Dacă acele strigăte după ajutor nu vor fi auzite, copiii se vor resemna și într-un final vor înceta să mai comunice cu cei din jurul lor. În faza imediat următoare, aceștia își vor reprima sentimentele și trăirile și nu vor mai căuta ajutor din partea părinților, ci vor căuta noi metode de a-și umple golul interior. Toate aceste sentimente interioare nemanifestate, pe care le trăieşte copilul, vor avea repercusiuni la maturitate, unde copilul devenit adult va continua să adopte comportamente și obiceiuri nesănătoase, prin care să-și satisfacă nevoile neîmplinite în copilărie, prin: implicarea în relații toxice, consumul de alcool, consumul de droguri, anturaje rău famate etc.”, declară psihologul Lenke Iuhoș.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com