Aventurile de prin magazine, în luna decembrie, duc la agitație și stres. Ne gândim că putem fi, judecați, pentru că nu am găsit cele mai frumoase cadouri de Sărbători. De aceea, căutăm, stăm la cozi, nu suntem hotărâți, nu știm ce vom face de Sărbători… Toate aceste activități elimină energia vitală din om, devenind din ce în ce mai obosit. Iar după Anul Nou cade lat.

Citește și: Cum să te organizezi eficient de Sărbători

Cum să faci cele mai frumoase cadouri și să nu te epuizezi

În opinia psihologului Alexandru Pleşea, de cele mai multe ori, oamenii intră mai obosiți și mai stresați în noul An decât în oricare altă lună din an, deoarece vor își concentrează toate energiile pentru a fi la înălțimea așteptărilor celorlalți.

“Programul social implementat mai ales de marile corporații, îl fac pe om să cumpere împotriva voinței sale, pentru că așa fac toți și el nu poate face ceva diferit. Omul nu poate să nu cumpere cadouri în decembrie. De ce nu cumpără și în alte luni din an la fel de mult, oare? El uită să se ofere. El doar oferă lucruri materiale și crede că așa intră în inima omului căruia îi oferă. O astfel de abordare comportamentală, distanțează oamenii între ei. Din acest motiv, mulți ajung să rămână singuri, posomorati și triști în preajma sărbătorilor”, explică psihologul Alexandru Pleșea.

5 moduri prin care poți face cele mai frumoase cadouri de Sărbători

1. Oferă cu ambele mâini și cu privirea “ochi în ochi”. Nu încerca să ghicești ce gândește celălalt. Oferă din sufletul tău, orice ai oferi. Nu oferi cu interes.
2. Oferă cu un mesaj verbal, care vine nu din ce vrei tu ca acel om să aibă, ci din ce poți face tu pentru acel om să aibă. Poți face asta doar dacă tu ești exemplu. De pildă, nu-i ura cuiva să fie mai atent la sănătatea lui, pe când tu ești neglijentă la acest aspect.
3. Oferă timpul tău, fără să-l judeci pe cel de lângă tine și plină de altruism. Pune mâna și fă ceva pentru omul căruia îi dai timpul tău. Poate e o mamă greu încercată și obosită. Nu-i da sfaturi sau cărți de parenting. Gătește-i, spală-i vasele, curăță-i pardoseală. Nu îi da doar haine sau jucării.
4. Dăruiește prin exemplul personal. Nu spune altora ce să facă, dacă tu nu ai făcut încă.
5. Uită-te la folosința unui dar, și mai puțin la valoarea lui. Dacă oferi o carte, oferă doar ceva ce știi că-i va fi de folos.

Citește și:

De ce nu e bine să primească prea multe cadouri de Crăciun!