Citește sfatul psihologului despre ce poți să faci pentru a îmbunătăți relația cu soțul care nu te mai suportă și a readuce pacea între voi.

Citește și: Întâmplări adevărate: „Povestindu-ne dezamăgirile amoroase ne-am îndrăgostit”

Soțul nu te mai suportă. Se plânge că îl cicălești

Soțul spune că nu te mai suportă? Se plânge că ești prea cicălitoare, obsedată de ordine și curățenie sau, din contră, prea dezordonată. Ori poate consideră că ești prea delăsătoare cu felul în care arăți sau are alte reproșuri la adresa ta. ”Toate aceste probleme sunt de suprafață. În practică, de multe ori acestea sunt însoțite de certuri și conflicte din nimic, critica deasăsau retragerea interioară a unui partener și blocarea comunicării”, este de părere psihoterapeutul Tedy Creștin.

Împăcare dificilă când spune că nu te mai suportă

”În aceste situații se ajunge în timp, după o lungă perioadă în care relația nu mai este întreținută, când se acumulează multe conflicte fără a fi dezamorsate sau soluționate. De aceea, soluțiile și refacerea legăturii (atunci când este posibil) are loc în timp, cu greu, pentru ca nu există soluții miracol. Sigur că ajutorul unui specialist sau un grad înalt de motivație a partenerilor de a înțelege ce se întâmplă, pot grăbi procesul de clarificare. Totuși, uneori presiunea unui partener de „a găsi soluții” nu este benefică dacă nu este completată și de dorința celuilalt”, explică specialistul.

Poți face schimbări benefice

Soțul nu te mai suportă? Încearcă să deosebești critica de dragul criticii, cu aceea care îndeamnă la schimbare. Uneori, este cazul să ții cont de părerile lui, atunci când realizezi că are dreptate. Încearcă, pe cât posibil să nu o iei personal. El este nemulțumit nu de tine, ci de un anumit comportament al tău. Vorbește cu el să vezi care sunt obiceiurile pe care ar vrea să le schimbi și vezi dacă este realist.

Pretenții nejustificate

În cele mai multe cazuri, critica nu face decât să sporească frustrarea celuilalt și probabil să înrăutățească situația. Dacă, de exemplu, ești nervoasă pentru că lucrurile nu merg bine la serviciu, dar îți verși nervii pe el, ar trebui să îi spui care este, de fapt, problema ta. Astfel, nu va mai lua personal. În cazul în care el este perfecționist și are pretenții nejustificate, ar trebui să învețe cum să și le dozeze. În caz contrar, va avea deziluzii destul de mari și nemulțumirea va crește nu numai față de tine, ci față de propria persoană.

Soțul nu te mai suportă? Reconstruiește încrederea

Alteori, când soțul nu te mai suportă, nemulțumirile pe care le exteriorizează nu au o legătură directă cu ceea ce faci tu, dar exprimă o nemulțumire de fond. Vă certați pentru nimicuri, dar în spatele acestor conflicte se află probleme mai importante care pot duce chiar la despărțire.

Adevăratele motive de ceartă în cuplu pot fi altele decât cele invocate. Ca să vă dați seama de cauzele reale ale conflictelor voastre, ”ar fi util ca amândoi să doriți să vă îmbunătățiți modul de a comunica, să ajungeți să spuneți sincer și direct ce vă apasă. Însă acest lucru nu este posibil fără reconstruirea încrederii și a respectului reciproc sau, cel puțin a convingerii că nu vor fi judecați de partener, că vor fi ascultați și înțeleși, chiar dacă părerile lor continuă să fie diferite”, spune Tedy Creștin.

Rezolvă adevăratele probleme în cuplu

”Atunci când soțul nu te mai suportă, ar trebui să te gândești mai mult la această situație. Îți poți da seama dacă e și vina ta sau nu dacă încerci să faci tot ce ține de tine pentru a îmbunătăți relația și pentru a elimina cauzele certurilor. Dacă se observă îmbunătățiri imediate, înseamnă că multe probleme porneau de la purtarea ta. Dacă nu sunt mari schimbări, chiar dacă tu te străduiești, înseamnă ca o mare parte din probleme sunt de la partener și, indiferent ce vei face de una singură, el va fi tot nemulțumit.

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395Motivele sunt diferite fata de cele invocate și certurile vor continua. În acest caz, ar fi util să începeți terapia de familie. Ajutorul unui specialist ar grăbi descoperirea mai multor adevăruri. Dacă amândoi sunteți motivați să înțelegeți ce se întâmplă și faceți un pact să colaborați, puteți reconstrui comunicarea și încrederea reciprocă. Astfel, veți începe să vă spuneți sincer și direct ceea ce credeți. Puteți vedea ce compromisuri sunteți dispuși să faceți. Veți conștientiza că într-o căsnicie, ambii parteneri au dorințele lor. Puteți avea o imagine mai clară dacă lucrurile se vor îmbunătăți sau diferențele dintre voi sunt prea greu de reconciliat,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com