Este posibil ca persoana care minte să nu-și dea seama. Poate să se mintă și pe sine însuși, mai ales când vine vorba de emoții dureroase sau experiențe dificil de discutat. Comunicarea nonverbală devine atât de importantă pentru terapie tocmai din acest motiv.

Citește și: De ce nu funcționează comunicarea în cuplu

Rolul comunicării nonverbale în relații

Indiciile nonverbale ale unei persoane ar putea fi citite mai ușor de un prieten apropiat, partener sau membru al familiei. În relațiile strânse, această înțelegere mai profundă la nivel nonverbal ar putea facilita o mai mare apropiere și întări legăturile. Comunicarea nonverbală este utilă mai ales atunci când completează ceea ce spune.

“Cu toate acestea, atunci când ceva nu este în regulă, poate fi mai dificil pentru oameni să ascundă lucrurile de cei de care sunt apropiați, iar încercările de a face acest lucru pot duce la comunicări greșite sau conflicte în relație. Deoarece comunicarea nonverbală este adesea inconștientă, modul în care indivizii comunică nonverbal poate furniza primul indiciu al unei probleme de bază care nu este evidentă în relație”, susține psihologul.

Citește și: Ce este comunicarea asertivă în cuplu – cum să spui ce te nemulțumește fără să deranjezi

Comunicarea nonverbală în terapia psihologică

“O parte din rolul unui terapeut implică acordarea de atenție inconsecvențelor din povestea cuiva și atragerea ușoară a atenției asupra acestor detalii. Oamenii își povestesc trăirile nu numai prin cuvinte, ci și prin limbajul corpului. Când terapia se concentrează în principal pe comunicarea verbală, terapeutul poate rata o mulțime de informații nonverbale care oferă o imagine mai completă a stării emoționale a clientului. Să spunem că lucrați cu un client pentru a aborda o fobie a câinilor.

Primul pas în terapia de expunere graduală poate presupune vizionarea fotografiilor și vorbirea despre câini. Atunci când desfășurați o ședință față-în-față este posibil să observați că acel client se mișcă în scaun, se agită sau respiră mai rapid. Este posibil ca aceste mici modificări să nu fie vizibile cu ușurință într-o sesiune online”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Citește și: Limbajul trupului. Cum ne ajută în viață

Comunicarea nonverbală ne ajută să cunoaștem oamenii

Comunicarea nonverbală dezvăluie cine suntem cu adevărat. Oamenii se pot exprima într-o gamă aproape infinită de moduri, iar semnificația unor expresii sau gesturi specifice poate varia de la o persoană la alta. Cu toate acestea, recunoașterea micilor schimbări în postură, expresii faciale, mișcări ale ochilor și multe altele vă poate ajuta să observați când ar putea exista mai multe lucruri pe care le spune clientul.

Sursa foto: 123rf.com