Disfagia poate apărea la orice vârstă, dar este mai uzuală la persoanele mai în vârstă. Cauzele pot fi variate, iar tratamentul depinde de identificarea acestora.
Cuprins
- 1 Tipuri de disfagie
- 2 Disfagie (durere de gât la înghițire). Simptome
- 3 Disfagie (durere de gât la înghițire). Cauze
- 4 Tratament pentru disfagie (durere de gât la înghițire)
- 5 Tratament clasic pentru disfagie (durere de gât la înghițire)
- 6 Tratament naturist pentru disfagie (durere de gât la înghițire)
Cuprins
Tipuri de disfagie
- disfagie esofagiană: se referă la senzația că mâncarea a rămas la baza gâtului sau în piept după înghițire; se poate datora unor tumori, bolii de reflux gastroesofagian etc.
- disfagie orofaringiană: dificultatea de a muta mâncarea din gură în gât și esofag ca urmare a slăbirii mușchilor gâtului ca urmare a unor tulburări neurologice sau cancer
Disfagie (durere de gât la înghițire). Simptome
- durere la înghiţire datorată inflamării acute sau cronice a amigadelelor palatine însoţită de febră, rinosinuzită, dureri de cap, pierderea poftei de mâncare
Disfagie (durere de gât la înghițire). Cauze
- infecţie cu streptococ/stafilococ
- infecţie virală
- gripă
- semn de debut al bolilor infecto-contagioase
Tratament pentru disfagie (durere de gât la înghițire)
Primul gest
- cataplasme calde cu alcool, în zona gâtului
Tratament clasic pentru disfagie (durere de gât la înghițire)
- antibiotice
- antivirale
- antialgice
- antitermice
- tratament chirurgical
Tratament naturist pentru disfagie (durere de gât la înghițire)
- acupunctură
- reflexoterapie
Tratament homeopat
- Calcarea phosphorica
- Tuya
Dietoterapie
- alimentaţie bogată în coacăze, zmeură, fragi, afine, smochine, ţelină, varză, lămâi, portocale, gutui, ceapă, praz, usturoi
Suc de lămâi
- gargară de 3-4 ori pe zi
Suc de gutui
- gargară de 3-4 ori pe zi
Iarbă neagră
- decoct din 1 lingură de plantă la 500 ml de apă care fierbe; se fierbe 15 minute, se strecoară, se consumă întreaga cantitate fracţionat, pe parcursul unei zile
Gălbenele
- infuzie din 3 linguri de flori la 300 ml de apă clocotită, se infuzează 5-7 minute, se consumă 2-3 căni pe zi
- tinctură: se consumă 30 de picături, de 2 ori pe zi
Pătlagină
- tinctură: se poate obţine din 5 g de frunze în 100 ml de alcool de 45 grade, se macerează 8 ore; se poate face gargară cu 40 de picături de tinctură puse în 100 ml de apă, de 3 ori pe zi
Salcie
- decoct: 4 linguri de coajă la 200 ml de apă care fierbe; se fierbe 15 minute, se strecoară, se consumă câte 1 lingură de 3 ori pe zi sau se face gargară de 3 ori pe zi, cu câte o cană.
Contactează imediat doctorul dacă ai regulat dificultăți la înghițire sau dacă simptome precum pierderea în greutate, regurgitare sau vomismente însoțesc disfagia.
Foto: Pixabay