Duminică se ține Lăsata Secului înaintea Postului Sfinților Petru și Pavel. În acest an, postul ține numai două zile. Spre deosebire de alte posturi de peste an, acesta nu e unul aspru. Din cărţile bisericeşti aflăm că lunea, miercurea şi vinerea se mănâncă legume fără untdelemn, marţea şi joia avem voie să adăugăm ulei şi puţin vin, iar sâmbăta şi duminica ne putem înfrupta din carnea de peşte. Însă, cum anul acesta ține doar luni și marți, este mai mult un post menit să ne aducă spre credință.

Calendarul Ortodox. Ce se face la Lăsata Secului

În limbajul popular, dar și în cel bisericesc, tot ce este „de sec” se poate traduce ca fiind de post. La fel ca și în expresia „lăsatul serii”, Lăsatul secului reprezintă momentul în care urmează să înceapă postul creștinesc. Deși prima preocupare a celor ce postesc este mâncarea, altele sunt elementele importante ale vremii de sec. Gospodinele prepară plăcinte delicioase cu brânză, colțunași, fripturi de toate felurile și alte bunătăți, pe care, în timpul mesei, degustătorii le stropesc din plin cu vin.

Încă de prin secolul al IV-lea se ţine acest Post de vară, obişnuit la începuturi numai în cercurile monahale şi răspândit apoi printre toţi credincioşii. Sfânta Scriptură ne spune că Însuşi Iisus Hristos a ţinut post, învăţându-şi ucenicii că rugăciunea are un rol-cheie. De ce postim pentru Sfinţii Apostoli? Ca să-i cinstim cum se cuvine şi pentru a ne reaminti obiceiul lor de a ţine post înaintea momentelor importante. Totodată, prin acest post se cinstesc darurile Sfântului Duh, pogorâte peste Sfinţii Apostoli, care se revarsă peste Biserică de Rusalii. Oamenii mai ţin acest post pentru a fi sănătoşi şi apăraţi de foamete şi grindină, dar şi pentru binele animalelor din ogradă.

Sursa foto: 123rf.com