Alege alimente economice în această perioadă și încearcă să îți faci stocuri pentru lunile reci. Noi îți recomandăm o serie de alimente cu prețuri avantajoase, din care poți găti tot felul de preparate sățioase și hrănitoare toată iarna.

1. Orezul, în top 7 alimente economice

Cumpără orez alb, orez brun, orez basmati și pune-l deoparte în cămară. Orezul se folosește la foarte multe preparate, la tot felul de garnituri cu legume, tocănițe, sosuri, ciorbe sau umpluturi cu carne tocată.

Se gătește rapid când ai nevoie de o masă hrănitoare și are un gust delicios, combinat cu diverse legume și sosuri. Și nu uita că orezul brun este mai hrănitor și mai gustos decât cel alb.

2. Pastele, combinații delicioase

La fel ca orezul, pastele pot fi gătite în diverse combinații, și sărate și dulci. Le poți găti cu brânză, cu legume, cu diverse sosuri, cu nucă și zahăr, cu miere sau cu smântână.

Cumpără tot felul de paste, după gust și preferințe, pentru că vor rezista toată iarna în cămară și vei avea o bază sățioasă pentru diverse mâncăruri.

De preferat ar fi să cumperi mai multe paste integrale, dar orice sortiment este bun!

3. Fasolea uscată

Cum se fierbe corect fasolea boabe

Chiar dacă are un preț mai mare decât în anii trecuți, fasolea uscată rămâne unul dintre cele mai bune alimente economice. Este delicioasă și poate fi folosită în tot felul de preparate de la salate, până la tocănițe și ciorbe.

În plus, soiurile cu bobul mare, albe sau roșii, sunt mult mai nutritive, mai cremoase și mai dulci, atunci când sunt bine fierte.

4. Ouăle

Chiar dacă prețul lor a crescut, ouăle rămân un aliment hrănitor și sățios, fie că le consumi fierte, fie că le faci omletă. Ouăle se folosesc la tot felul de preparate, la prăjiturile de casă, la ciorbe, la diverse umpluturi dulci și sărate.

Nu mai cumpăra doar un carton cu 10 ouă. Cumpără cantități mai mari și vei face economie, mai ales că ouăle pot fi păstrate la frigider în medie timp de 3 săptămâni.

5. Roșiile la conservă

Cumpără conserve sau borcane cu roșii întregi, în suc propriu. Sunt alimente economice, se găsesc la un preț bun și le vei folosi la tot felul de preparate, mai ales dacă nu ai reușit să pregătești bulion în casă.  

Ar fi indicat să cumperi roșii la conservă cât mai naturale și simple, doar cu sare și conservanți naturali. Evită pastele de roșii care pot avea tot felul de arome artificiale, amidon și diverse ingrediente dubioase.

6. Legume congelate

fructe si legume la congelator
fructe si legume la congelator

Caută legume congelate la un preț cât mai accesibil și fă-ți stocuri în congelatorul de acasă. Legumele congelate nu își pierd calitățile și vor fi la fel de hrănitoare precum legumele proaspete. Ele sunt culese, spălate, tăiate și congelate rapid, astfel că nu au timp să se ofilească sau să se strice.

7. Fructe congelate

Dacă găsești fructe congelate de vară precum murele, zmeura, căpșunele sau cireșele, la prețuri accesibile nu ezita să cumperi câteva pachete. Iarna le vei folosi pentru prăjituri, budinci și plăcinte delicioase la cuptor. Fructele proaspete vor fi mult mai scumpe în sezonul rece!