Diverse ciuperci gustoase de cultură sau culese din pădure îmbogățesc mesele de post și reprezintă o sursă bogată în proteine și săruri minerale. Indiferent de soi, ciupercile conțin procente semnificative de seleniu, potasiu (mai mult decât bananele), cupru, fier și magneziu. Spre exemplu, o porție (100 g) de ciuperci asigură între 20 și 40 la sută din necesarul de cupru al organismului. Acest mineral protejează inima și ajută la tratarea anemiei.

De asemenea, ciupercile sunt o sursă bogată de vitamina B3 și B6 și totodată o sursă foarte bună de minerale. Ele sunt bogate în fibre care ajută digestia, iar proteinele din ciuperci ne dau energie și conferă senzația de sațietate.

Numeroase moduri de preparare

Ciupercile au un gust deosebit și pot fi gătite în numeroase preparate delicioase:

  • La tigaie
  • La grătar
  • La cuptor
  • La fiert pentru supele cremoase.

Ciupercile pot fi combinate cu o mulțime de ingrediente savuroase precum brânza, smântâna, legumele și verdețurile. Ele pot fi pregătite pane sau pot fi incluse în umplutura unor plăcinte sau pateuri cu aluaturi crocante.

Dacă ții post, ciupercile sunt gustoase călite cu ceapă și cu usturoi, pot fi gătite cu sos de roșii, cu paste sau cu orez, cu boabe de porumb dulce sau pot fi folosite pentru o pizza simplă, fără carne.

Soiuri de ciuperci gustoase pentru zilele de post

Ciupercile Champignon sau Agaricus

Acestea sunt ciuperci din familia bureților, cu pălăria rotundă, albă, netedă și fină. Sunt ciuperci de cultură, care cresc pe straturi vegetale în ciupercării.

Ciupercile champignon au un gust mai delicat decât alte ciuperci, sunt pe placul tuturor și sunt delicioase în orice fel de preparat, putând fi combinate și cu legume, și cu brânzeturi. De la aceste ciuperci se folosește și pălăria, și piciorușul, ambele fiind la fel de gustoase.

Ciupercile Pleurotus – păstrăvii de copac

Aceste ciuperci fac parte din familia bureților comestibili, la fel ca ciupercile Champignon. În mediul lor natural, Pleurotus cresc pe bușteni de copaci putreziți și sunt cunoscute drept păstrăvi sau ciuperci de copac. Numele de păstrăv vine de la culoarea acestor ciuperci asemănătoare cu nuanța păstrăvilor din apele de munte, un soi de gri cenușiu.

Ciupercile Pleurotus pe care le găsim în magazine provin însă din ciupercării unde sunt crescute pe saci cu resturi vegetale și scoarță de copac. Pleurotus de cultură sunt ciuperci foarte gustoase și sigure pentru consum. Le poți recunoaște ușor după forma lor de urechiușă de culoare alb-cenușie.

Ciupercile Amanita – bureții de pădure

plopenchiul – amanita rubescens

Este o specie de ciuperci de pădure, care crește în zonele mai calde, în pădurile de foioase de la deal și câmpie. Majoritatea ciupercilor din familia Amanita sunt toxice dacă sunt consumate crude, de aceea ele trebuie bine curățate și gătite. Nu pot fi folosite pentru salate, dar pregătite la tigaie sunt deosebit de gustoase și au un gust pregnant de minerale, pădure și pământ.

Dintre ciupercile Amanita cea mai apreciată este Buretele domnesc sau Crăița, o ciupercă de culoare roz-somon, cu pălăria rotundă.

Tot din familia Amanita fac parte alte ciuperci gustoase și anume Cucul sau Plopenchiul (amanita rubescens). Acestea au o pălărie rotundă, rozalie, cu solzi rotunzi. Când pălăria este tăiată, culoarea ei rozalie se intensifică și aceasta este o caracteristică deosebită care o diferențiază față de alte specii de ciuperci Amanita. Plopenchiul trebuie consumat doar gătit.

Ciupercile Boletus – hribii de pădure

mânătarca

Familia Boletus cuprinde ciuperci cunoscute în mod popular drept hribi. Aici sunt cuprinse ciuperci care poartă numele populare de burete brun, burete popesc, buretele vrăjitoarei, mânătarcă sau hrib de vară și mânătarcă țigănească. Sunt ciuperci deosebit de gustoase, dar se recomandă să se consume doar gătite, deoarece unele dintre ele sunt toxice când sunt crude.

Ciupercile Cantharellus – gălbiorii și trâmbițele

Gălbiorii sunt ușor de recunoscut după forma lor ca de pâlnie și culoarea galbenă, frumoasă și atrăgătoare. Iar trâmbițele sunt tot ciuperci sub formă de pâlnie, dar de culoare neagră. Ambele specii de ciuperci comestibile sunt foarte apreciate pentru gustul lor deosebit și foarte căutate în pădure, fiind și ușor de recunoscut.