Privește cu atenție accesoriile primite cu robotul de bucătărie și spune sincer de câte ori ai folosit telul sau mașina de tocat și de câte ori ai folosit cuțitele de feliat legume și fructe. Nu-ia așa că preferi să tai tu repede legumele pe un tocător când le pui la supă, decât să le toci la robot și apoi să speli o mulțime de accesorii?

Alege robotul de bucătărie în funcție de modul în care gătești! Nu ai nevoie neapărat de cuțitele care feliază subțire castraveții, dar poate că ai nevoie de paletele care frământă aluatul de cozonaci și de plăcintă sau de tocătorul care mărunțește și amestecă umpluturile din carne.

Când vrei să îți cumperi un robot de bucătărie, ține cont de funcțiile lui cele mai utile și caută un aparat care să le aibă pe toate. Iar, dacă ai deja un blender bun, alege un robot care să facă tot ceea ce nu poate face blenderul. 

Cuțitele pentru tocare și mărunțire

Bolul cu un cuțit circular puternic făcut pentru tocare și mărunțire este unul dintre cele mai importante accesorii, alături de mașina de tocat. Ba chiar, în anumite cazuri, poate înlocui mașina de tocat. Cu el poți toca legume, nuci, biscuiți, carne fragedă de pasăre (fără piele și tendoane), fructe sau cuburi de gheață.

Mașina de tocat

Nu cumpăra niciodată un robot de bucătărie fără mașină de tocat carnea, chiar dacă mai ai una prin cămară. Nu strică niciodată să ai două. Dacă robotul este prevăzut cu mașină de tocat, fii sigură că are și un motor puternic și site cu găuri de diverse dimensiuni pentru a obține o pastă mai grosieră sau mai fină.

Râșnița de cafea

La fel ca mașina de tocat, râșnița este un accesoriu la fel de important. Poți măcina fin tot ce ai nevoie, de la cafea, zahăr, semințe, nuci la biscuiți și pesmet. Mai poți măcina plantele medicinale uscate, pentru a le folosi la ceaiuri și infuzii, sau coji de portocale și lămâi bine deshidratate pentru a le adăuga în creme de prăjituri.

Telul pentru amestecare

Un alt accesoriu foarte important este telul care amestecă și bate diverse ingrediente fine sau lichide. Unii roboți au două teluri incluse, unul special pentru spume și frișcă, altul pentru omlete, creme de prăjituri sau icre. Aceste teluri suplinesc mixerul și sunt destul de des solicitate când gătești.

Brațul pentru frământare

Vei avea nevoie de un bol și de un braț special pentru frământarea aluaturilor. Este mult mai simplu să pornești brațul de frământare, să adaugi ingredientele treptat și să urmărești robotul cum lucrează pentru tine, decât să muncești tu cel puțin o oră pentru cel mai fin și pufos aluat de cozonac.

Este un accesoriu aproape indispensabil dacă pregătești des diverse aluaturi dense pentru pâine, plăcinte, gogoși sau cozonac. Dar cu el poți amesteca și umplutura cu orez și carne la sarmale sau umplurile pe bază de ciuperci și legume pentru plăcinte.