Una dintre regulile ferme înainte de operație este aceea de a nu bea apă și de a nu consuma alimente solide. Vezi de ce nu este bine să bei apă înainte de operație.

De ce nu se bea apă înainte de operație

De regulă, înainte de o intervenție chirurgicală, în funcție de tipul acesteia, medicii recomandă să nu bei apă cu minim 8 ore înainte, dar şi să nu mănânci. Interdicția de a bea apă înainte de o anestezie este impusă cu scopul de a minimiza orice risc ce poate apărea în cazul pacientului aflat pe masa de operație, pe durata intervenției.

Lichidul sau mâncarea din stomac, în timpul unei operații, poate cauza probleme în momentul în care este administrată anestezia. Iată de ce nu se bea apă înainte de operație.

Pentru prevenirea aspirației pulmonare

În momentul în care stomacul este plin, există și riscul ca, în momentul anesteziei ori procedurii chirugicale, conținutul gastric să fie aspirat în plămâni. Această acțiune poate avea consecințe ce pot pune în pericol viața pacientului, respectiv pneumonie de aspirație.

Prin menținerea stomacului gol se minimează șansele ca orice conținut gastric să ajungă în căile respiratorii.

În momentul aspirației, sub anestezie generală, corpul nu reacționează, deoarece mușchii sunt anesteziați, iar reflexele corpului sunt oprite pentru moment.

Pentru protejarea căilor respiratorii

În timpul unei intervenții chirurgicale, pacientul este adesea intubat, iar asta presupune introducerea unui tub în căile resăiratorii, pentru a asigura o ventilație corectă. Dacă în stomac sunt lichide ori alimente solide, poate exista riscul ca acestea să fie împinse către tubul respirator, blocând căile respiratorii și cauzând probleme respiratorii.

Pentru protejarea complicațiilor postoperatorii

După o anestezie pot exista simptome postoperatorii de greață și vărsături, care pot fi evitate dacă stomacul este gol. În caz contrar, dacă sunt alimente ori lichide în stomac, în timpul anesteziei, dacă se vomită, atunci voma poate fi aspirată în plămâni.

Cu cât timp înainte nu ai voie să bei apă înainte de operație

Perioada de timp în care nu ai voie să consumi lichide, dar nici alimente solide diferă în funcție de tipul de operație ce urmează să fie efectuată. De regulă, consumul de lichide este interzis înainte de operație cu minim 2 ore, 4 ore, 8 ore maxim 12 ore înainte.

În funcție de intervenția chirurgicală suferită, alimentația se reia după 12 ore, cu lichide sau semisolide, iar după aproximativ 24-48 de ore se revine la o alimentație normală, dar cu multe alimente ușoare, care nu pot provoca o balonare.

Ce ai voie să mănânci înainte de operație

Înainte cu câteva zile de orice intervenție chirurgicală care presupune anestezie este recomandat un meniu echilibrat, care să conțină proteine sănătoase pentru organism. Iată câteva dintre alimentele ce pot fi consumate înainte de operație:

  • Proteine – carne slabă de pui, pește, ouă, fasole, tofu;
  • Cereale – orez brun, pâine integrală;
  • Legume – salată verde, broccoli, ardei;
  • Fructe – citrice, mere, căpșuni, banane;
  • Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi – iaurt, brânză, lapte;
  • Grăsimi sănătoase – ulei de măsline, avocado, nuci, semințe.

Cum te pregătești înainte de o operație

  • Nu este recomandat să mesteci gumă înainte de operație;
  • Nu este indicat să fumezi înainte de operație, indiferent de tipul intervenției;
  • Nu se folosesc produse de îngrijire precum creme de corp, machiaj sau alte soluții;
  • Orice tratament medicamentos, înainte de operație, se ia doar cu acordul medicului anestezist;
  • Toate detaliile cu privire la intervenția chirurgicală se stabilesc cu medicul curant și se va stabili dacă există recomandări individualizate;
  • Sunt necesare investigații înainte de operație precum analize uzuale de sânge, utile pentru a evalua statusul biologic al fiecărui pacient.

Ce nu e bine să faci după o operație

După fiecare intervenție chirurigală, în funcție de complexitatea ei, medicul curant poate recomanda o serie de acțiuni ce nu trebuie făcute, ori acțiuni pe care trebuie să le faci pentru a ajuta recuperarea. Iată ce trebuie să știi despre recuperarea după operație.

  • De evitat activitatea fizică intensă;
  • Nu este recomandată expunerea la soare;
  • Nu sunt recomandate medicamentele extra, dacă nu au fost prescrise de către medicul specialist;
  • Nu este recomandată expunerea la temperaturi ridicate ori prea scăzute;
  • Nu este recomandat consumul de alcool și tutun;
  • Este recomandat să cureți zona operației, pentru a fi mereu igienizată și uscată;
  • Respectă orele de odihnă și repaus;
  • Contactează medicul imediat cum există semne de complicații, dureri mari, febră, sângerare excesivă ori semne de infecție.

Recuperarea postoperatorie este diferită în funcție de tipul intervenției chirurgicale și de modul de refacere al fiecărui pacient, respectiv particularitățile fiecărui organism. Poate fi vorba despre câteva zile ori câteva săptămâni, în funcție de complexitatea operației.