Papagalii pot fi companioni excepționali, cu giumbușlucurile și cu istețimea lor. Abilitatea lor de a imita sunetele și limbajul uman constituie una dintre cele mai mari curiozități despre papagali.

Dacă adopți câiva papagali și dacă se atașează de tine, ei sunt ușor de dresat, te imită și inventează singuri tot felul de jocuri pentru a petrece timp cu tine. Unele specii sunt mai sociabile, altele sunt mai temătoare, unii cântă frumos, alții manevrează jucăriile cum nici nu te aștepți, dar toți sunt mult mai inteligenți decât preconizau cercetătorii.  

Unii papagali își fac propriile suplimente de calciu

Cine are papagali, știe că le prinde bine un os de sepie în colivie și suplimente pe bază de calciu, mai ales în perioadele de creștere sau în perioadele de reproducere. Uimitor este faptul că și papagalii liberi au descoperit cum să își procure singuri calciu.

Masculii din specia Vasa din Madagascar folosesc sâmburi duri și pietre să spargă și să mărunțească micile cochilii de melci de la malul mării. Apoi înghit fragmentele mici de cochilie, bogate în calciu, și le regurgitează partenerelor lor în perioada de reproducere, când ele se pregătesc să depună ouă.

De la cel mai mic, la cel mai mare

Cei mai cunoscuți papagali în România sunt perușii, micul Alexander și nimfele. Dar în lume, îndeosebi în zona ecuatorială, sunt peste 400 de specii de mărimi diferite, cu o varietate de culori surprinzătoare.

Cel mai mic papagal este cât un pițigoi, aproximativ cât degetul tău inelar și poartă numele științific de Micropsitta pusio. Cel mai mare papagal este superbul Macaw hyachint, cu o culoare albastră ireal de strălucitoare.

Iar cel mai greu, aproape cât un motan matur bine hrănit, este papagalul Kakapo din Noua Zeelandă, un papagal care trăiește la sol și este nocturn. Kakapo este și singurul papagal care nu poate zbura.

Curiozități despre papagali. Culoarea papagalilor și rolul ei protector

culorile curiozitati despre papagali

Penele papagalilor conțin un pigment aparte care are rolul de a le proteja de bacterii și dăunători. Acest pigment le conferă și nuanțele incredibile de verde, albastru sau roșu, care strălucesc în funcție de cum captează lumina.

Nu toți papagalii trăiesc sute de ani

În general, papagalii de talie mică precum perușii pot trăi, dacă sunt bine hrăniți și ocrotiți, în medie 6 – 8 ani, papagalul Gri African poate trăi până la 60 de ani, iar speciile mari pot depăși o sută de ani și chiar mai mult.

De ce pot papagalii să ”vorbească”!

S-au făcut multe cercetări în acest sens, deoarece papagalii sunt singurele ființe capabile să reproducă sunetele articulate ale limbajului uman, indiferent de limbă. Ca o glumă, putem spune că papagalii învață chineza, engleza, româna, orice limbă vorbește stăpânul lui. Iar acest lucru nu se întâmplă doar pentru că sunt isteți și le place să imite, ci pentru că sunt capabili să reproducă sunete complexe datorită contracțiilor gâtului.

Din păcate, însă, papagalii nu înțeleg ceea ce imită. Cei mai isteți pot face asocieri dintre anumite sunete și obiecte, dar ei nu înțeleg conceptul în sine. Pe de altă parte, trebuie să știi că papagalii simt nevoia să te imite pentru că vor să se integreze, să nu rămână pe dinafară. Sunt păsări sociale, care trăiesc în familii mari, de 20 – 40 de membri, și comunicarea dintre ele este esențială pentru supraviețuire.