Fructele de vară la congelator își păstrează destul de bine gustul și aroma, iar congelarea reprezintă modalitatea cea mai sănătoasă pentru a păstra timp de câteva luni fructe delicioase precum zmeura sau vișinele.

Cu toate acestea, nu toate fructele de vară pot fi congelate. Unele dintre ele nu pot fi păstrate la congelator, deoarece, după decongelare, devin prea moi, își pierd aroma și nu mai pot fi folosite nici la compoturi, nici la prăjituri sau plăcinte.

5 fructe de vară care nu se congelează

alimente-alcaline-care-previn-obezitatea

Pepenele roșu

Cele mai zemoase fructe de vară, pepenii roșii, nu pot fi congelați. Chiar dacă îi pui întregi la congelator sau îi cureți de coajă și îi tai cubulețe, rezultatul este același după decongelare: o pulpă de fruct fleșcăită, care și-a pierdut și gustul dulce, și aroma.

Pepenele galben

La fel ca pepenele roșu, pepenele galben își pierde parfumul și dulceața dacă este congelat. Nu este indicat să îl păstrezi la congelator, nici măcar pentru a face mai târziu dulceață de pepene galben. Acest fruct se consumă proaspăt.  

Piersicile

Fructe deosebit de zemoase și parfumate, piersicile își pierd textura crocantă, aroma și gustul dulce dacă sunt ținute la congelator timp de câteva luni. Profită de piersicile bine coapte pe care le găsești vara în piețe și consumă-le proaspete. Le poți conserva doar sub formă de compoturi, gemuri și dulcețuri.

Caisele

Nici caisele nu se păstrează mai bine dacă sunt ținute la congelator. Evită să congelezi caisele coapte, pentru că se vor transforma într-o pastă moale, fără dulceață și parfum, după ce le decongelezi.

Murele

Cu toate că găsim mure congelate rapid cu zăpadă carbonică în supermarketuri, în congelatorul de acasă murele nu se păstrează prea bine. După ce le decongelezi, se înmoaie imediat și nu mai au gustul bun și dulce al fructelor proaspete.

Fructele de vară care pot fi congelate

Fructele de vară foarte zemoase nu se păstrează la congelator. Întotdeauna, după decongelare, își pierd aroma și textura fermă sau dulceața.

Există, însă, și fructe de vară care pot fi congelate și folosite ulterior pentru prăjituri, tarte, budinci, gemuri sau shake-uri. Dintre acestea, fructele de vară la congelator cele mai populare sunt vișinele, cireșele, zmeura, fructele de pădure, coacăzele, afinele sau cătina. Acestea pot fi păstrate în caserole sau pungi la o temperatură de minus 18 grade Celsius între 3 și 8 luni.  

Cum trebuie congelate cireșele și vișinele

Fructele se spală în câteva ape, se curăță de codițe și de sâmburi. Apoi, se pun în straturi în caserole de plastic, cu hârtie de copt între ele, și se pun la congelator unde pot rezista mai bine de un an. Ulterior, le poți folosi la plăcinte și pandișpanuri, după ce le decongelezi și le lași o jumătate de oră să se scurgă de suc.

Poți congela și cireșe cu tot cu sâmburi dacă vrei să le folosești pentru compoturi, în combinație cu alte fructe. La fel poți proceda și pentru vișine, tot cu hârtie de copt între straturi, deoarece îngheață mai repede.

Mai poți congela vișinele pudrate cu zahăr toss, dacă vrei să le folosești la iarnă la plăcinte cu fructe. Ține cont să nu mai adaugi zahăr în timp ce pregătești umplutura pentru plăcinta cu fructe.

Cum se congelează căpșunele sau zmeura

Căpșunele sau zmeura sunt și ele fructe delicate precum piersicile. Cu toate acestea, nu sunt la fel de zemoase și pot fi congelate, dar cu atenție. Iată care este cea mai bună metodă:

  • se spală fructele bine, se curăță de codițe și se lasă pe șervete de hârtie să se scurgă de apă. Nu se pun una peste alta, să nu se strivească.
  • apoi se pun pe o tavă de plastic sau din metal una lângă alta și se lasă la congelator o zi, să înghețe bine fiecare căpșună sau zmeură în parte.
  • a doua zi, pot fi transferate în caserole, în straturi, cu hârtie de copt între ele.

La iarnă, când se decongelează, pot fi folosite la compoturi, la plăcintele cu fructe sau pentru a face o spumă de căpșune cu gust delicios. Fructele de vară la congelator își pierd totuși o parte din aroma și dulceața naturală, dar reprezintă o gustare sănătoasă pe timpul iernii, când ne mulțumim doar cu citrice și mere.