Iată 5 idei practice pentru alimentele expirate pe care mai toți le avem în bucătărie.

De multe ori uităm să verificăm data de valabilitate a maionezei, iaurtului sau ouălor, și descoperim târziu că au expirat. Însă ele pot fi refolosite în alte scopuri.

Făina expirată. Ce mai poți face cu ea!

Verifică făina care a expirat și, dacă este curată și nu are insecte, o poți folosi în grădină. Pur și simplu, poți adăuga făina expirată la compost sau în straturile pentru flori, când sapi pământul. Nu o arunca pur și simplu la container. Făina conține amidon și diverse substanțe nutritive pentru plante, chiar dacă tu nu o mai poți consuma.

Maioneza expirată

Ți-a mai rămas un strop de maioneză în borcan și a expirat? Nu te grăbi să o arunci. Pune puțină maioneză pe o lavetă groasă și lustruiește cu ea toate electrcasnicile din inox. Uleiurile din maioneză lasă un luciu frumos pe inox. La final, lustruiește cu șervete din hârtie moale, să nu se așeze praful, iar aparatura ta va arăta ca nouă, fără urme de amprente.

Dacă nu ai răbdare să lustruiești frigiderul sau cuptorul din inox, atunci folosește maioneza la compostul din grădină.

Avocado prea copt

Un avocado foarte moale și închis la culoare nu mai poate fi apetisant pentru guacamole. Dar poate fi bun pentru părul tău. Zdrobește pulpa fructului pentru a obține o cremă fină și aplică acest tratament natural la vârful firelor de păr. Avocado menține părul lucios, puternic și previne apariția vârfurilor despicate.

Alimentele expirate: ce poți face cu ouăle vechi

Ouăle sunt periculoase pentru consum, dacă au trecut de termenul de expirare. Chiar dacă au stat la rece, în interiorul lor se pot dezvolta diverse bacterii și microbi. Dacă au expirat deja de ceva vreme, tot ce poți să faci este să arunci conținutul și să păstrezi coaja. Bine spălată și uscată, coaja de ouă poate fi măcinată și adăugată în ghivecele plantelor de apartament.

Verdețuri și legume ofilite

Dacă ai uitat de pătrunjel, ardei, morcovi sau țelină prin frigider și s-audeshidratat, verifică să nu fie mucegăite. Dacă legumele și frunzele sunt încă bune, dar sunt prea deshidratate, spală-le bine și fierbe-le într-un litru de apă cu puțină sare.

Strecoară legumele și aruncă-le în compost. Dar supa care îți rămâne este foarte bună drept bază pentru o ciorbă de găină sau pentru un borș acru. Supa cu aromă de legume va da un gust foarte bun la alte mâncăruri. Trebuie doar să o păstrezi în borcane de sticlă închise etanș la frigider și să o folosești cât mai curând.