Ce este poligamia

Poligamia reprezintă o relație de căsătorie între mai multe persoane. Este termenul general folosit pentru o căsătorie între trei sau mai multe persoane, care include cel puțin un soț și două soții. Poligamia este de trei feluri:

  • Poliginia – atunci când o persoană de sex masculin se căsătorește cu mai multe persoane de sex feminin;
  • Poliandria – atunci când o persoană de sex feminin se căsătorește cu mai multe persoane de sex masculin;
  • Căsătoria de grup – atunci când mai multe persoane de același sex se căsătoresc cu mai multe persoane de sex opus, ori persoane de același sex.

În cazul poliginiei și poliandriei, atât femeile, cât și bărbații, pot fi, sau nu, căsătorite sau căsătoriți între ele/ei. Poligamia este o căsătorie legală în multe țării ale lumii și aproximativ 2% din populația globului este implicată în căsătorii poligame.

Termenul provine din limba greacă și este tradus prin „căsătoria cu mai multe persoane”.

Țări în care poligamia este permisă

Religia multor popoare permite și încurajează practicarea poligamiei pentru o creștere a natalității. În statele musulmane, poligamia este considerată fundamentul societății, în timp ce India recunoaște poligamia doar în cazul comunităților musulmane. În multe țări africane, poligamia reprezintă un stil de viață.

În multe țări musulmane, se recunosc căsătoriile poligame, cât timp, înainte de a se căsători, soțul o informează pe actuala soție că urmează să se căsătorească și cu o altă femeie. Dacă soția este de acord, atunci soțul are voie să se căsătorească și cu a treia persoană. Dacă nu primește acordul soției, soțul nu are voie să aibă a doua soție cât timp este căsătorit.

Musulmanii consideră că poligamia vine și cu multe avantaje, iar cele mai importante ar fi posibilitatea de a face mai mulți copii, familie numeroasă în care toți se susțin și se ajută, dar și sprijin la bătrânețe din partea mai multor persoane, în caz de boală ori necazuri, și bunăstare în familie atunci când gospodăria este îngrijită de mai multe femei.

Poligamia este acceptată și în Indonezia și țări precum Bali, Papua și Papua de Vest, chiar dacă au avut loc proteste împotriva poligamiei și căsătoriilor poligame în anul 2008.

Sunt și țări, precum Suedia, Elveția sau Australia, care, în anumite circumstanțe, recunosc căsătoriile poligame efectuate în alte țări.

În fiecare țară din America de Nord și America de Sud, inclusiv în toate cele 50 de state din SUA, poligamia este ilegală și incriminată. În februarie 2020, Camera și Senatul din Utah au redus pedeapsa pentru poligamia consensuală, care a fost înainte clasificată drept o infracțiune, acum la echivalentul unei amenzi de circulație.

Poligamia în România

În România, poligamia este considerate ilegală și este pedepsită prin lege. Căsătoria este permisă doar între un bărbat și o femeie.

Poligamia în credințele religioase

În statele musulmane și mahomedane, poligamia era încurajată și se baza pe anumite indicii din Bibilie și texte antice, care dădeau de înțeles că, la începuturile lumii, bărbații erau nevoiți să aibă mai multe soții pentru a ajuta la perpetuarea specie.

Poligamia are la bază povestea biblică a patriarhului Avraam, care avea o soție stearpă, pe Sara. Aceasta accepta relația dintre soțul ei și slujnica lor, pe nume Agar, pentru a putea concepe un copil. Așa a apărut Ismael, cel care avea să dea naștere mai departe popoarelor care au aderat la religia islamică. Mai târziu, Sara a fost binecuvântată de Dumnezeu și a putut avea un fiu cu Avraam, pe nume Isaac.

Tot din biblie sunt și alte exemple de patriarhi care au avut mai multe soții, respectiv Iacob, Issac sau regale Solomon. Iacob a fost căsătorit cu două soții, dar a avut relații și cu slujnicele acestora, iar astfel acesta a avut 12 copii, considerați acum cei 12 fondatori ai triburilor lui Israel.

Referințe despre poligamie sunt scrise și în Coran, acolo unde bărbații sunt îndemânați să se căsătorească cu mai multe femei, pentru propășirea populaţiei, și mai ales să se căsătorească cu văduve de război, pentru a putea avea grijă de copiii rămași orfani.