Adesea pregătim mâncarea pe repede înainte, când abia avem timp între serviciu, copii și celelalte treburi casnice. Și folosim diverse sfaturi sau obiceiuri culinare care nu ne ajută deloc.

Atenție la frunzele de dafin

Spre exemplu, știm că pilaful este mai bun cu două, trei frunze de dafin, le punem în apa în care fierbem orezul, dar uităm să le scoatem după câteva minute. Dafinul trebuie înlăturat, după ce și-a lăsat aroma, pentru că frunzele devin amare. Iată și alte obiceiuri din bucătărie la care ar fi bine să renunțăm.

Albuș rece de la frigider

Multe gospodine au impresia că obțin mai multă spumă, când bat ouăle reci, de la frigider. În realitate, spuma cea mai bună se bate când ouăle sunt ținute la temperatura camerei vreo două ore. Iar o spumă bogată și spornică vei obține decât ai timp să bați ouăle la bain marie, deasupra aburilor.

Crustă delicioasă pentru cartofi  

Multe dintre noi punem cartofii în tavă la cuptor, cu diverse condimente, imediat după ce i-am tăiat și i-am spălat. Dar așa nu obținem crusta delicioasă după care se dau în vânt toți ai casei. Lasă cartofii să se zvinte un sfert de oră sau tamponează-i cu șervete groase din hârtie, să nu fie umezi când îi bagi la cuptor.

Pandișpan bine crescut

 

trucuri utile pentru copt aluaturi

Multe gospodine ung pereții tăvilor cu unt, înainte de a coace un blat de pandișpan. Dar grăsimea, adică untul, împiedică aluatul să se coacă uniform și spre margine rămâne mai tasat. Folosește hârtie de copt și renunță și la unt, și la ulei când coci un blat de tort, spre exemplu. Astfel, blatul va crește simetric.

Usturoiul zdrobit

Uneori, din grabă, punem usturoiul curățat, dar întreg în tava de friptură. Numai că aroma lui va fi mult mai slabă. Cățeii de usturoi se zdrobesc cu latul cuțitului înainte de a fi puși în mâncare sau se taie în felii subțiri. Astfel, aroma lui va fi mai puternică și mai delicioasă.

Pilaf cu bob întreg

Când vrei să pregătești o garnitură delicioasă de orez, astfel încât bobul să rămână întreg și să nu se zdrobească, nu ridica deloc capacul de pe oala în care îl fierbi. Pune orezul bine spălat în apă rece, pune oala pe foc și așteaptă să ajungă la punctul de fierbere. Amestecă odată ușor, setează aragazul la foc minim și pune capacul.

Lasă orezul să fiarbă sub capac 13 minute, stinge focul și așteaptă 10 minute. Abia acum poți îndepărta capacul și poți amesteca în orezul fierbinte, adăugând și alte condimente după gust.

Tocător special pentru carne  

Multe femei au, din păcate, obiceiul să taie carnea, legumele, fructele sau brânza pe același tocător de lemn. Oricât de bine ai spăla lemnul, acesta are pori și crăpături în care se dezvoltă bacteriile din carnea crudă, din grăsimea din brânză sau din legumele pe care, poate, nu le-ai spălat bine.

Folosește tocătoare separate și ar fi bine să te obișnuiești să folosești tocătoare din sticlă securizată pentru cărnuri, iar pe cele din lemn pentru fructe și legume.