Friteuza cu aer cald, așa cum îi spune și numele, folosește curenți circulari de aer fierbinte pentru a coace diverse alimente, inclusiv preparate din carne. Marele ei avantaj este că nu trebuie să mai folosești ulei și are grijă de silueta și de sănătatea ta. Dar sunt și alimente care nu se coc în friteuza cu aer cald!

Preparatele învelite în aluat

Dacă ești o mare amatoare de alimente crocante, ține minte că preparatele din carne sau din legume îmbrăcate în aluat nu pot fi coapte în friteuza cu aer cald. Este vorba de ciocănele, aripioare sau șnițele, dar și de dovlecei sau vinete care se îmbracă într-un aluat moale, ca de clătite, pentru a căpăta o crustă delicioasă.

Acestea pot fi puse în friteuza cu aer cald doar dacă au fost congelate în prealabil sau dacă le cumperi deja congelate. Cu toate acestea, aluatul nu va căpăta crusta crocantă și aurie pe care o capătă atunci când le prăjești. Așadar, acest tip de alimente se pregătesc mai bine la tigaie sau în friteuza clasică, cu ulei, decât în cea cu aer cald.

Brânza

Cui nu îi place o felie de telemea prăjită, crocantă și gustoasă, lângă o porție de cartofi prăjiți? Dar brânza nu poate fi prăjită în friteuza cu aer cald, decât dacă folosești batoane de mozzarela congelate. Brânza se topește rapid în friteuza, se întinde și se scurge prin grătar. Nici dacă pui hârtie de copt nu va fi prea gustoasă. Nu îți mai face mizerie, dar nici bună nu va fi. Brânza tare se prăjește mai bine la tigaie!

Hamburger și chiftele nu se coc în friteuza cu aer cald

Acest gadget de bucătărie care utilizează curenții de aer fierbinte nu a fost conceput pentru a găti rapid carnea, mai ales preparate din carne cu o anumită grosime cum este un hamburger. Dacă îl ții suficient de mult la air-fryer, interiorul poate fi pe jumătate gătit, însă carnea la suprafață nu va fi suficient de bine coaptă și crocantă. Chifteluțele și hamburgerii se gătesc mult mai bine în friteuza cu ulei sau la tigaie.

Floricele de porumb

Cuva friteuzei cu aer cald pare o soluție bună să pregătești floricele crocante când te pregătești să urmărești un film. În realitate, însă, nu te ajută! Majoritatea friteuzelor cu aer cald ajung la o temperatură medie de 150 – 170 de grade Celsius, pe când boabele de porumb au nevoie de o temperatură cu mult peste 200 de grade Celsius pentru a ”exploda” și pentru a face floricele pufoase.

Verdețuri și legume moi

Evită să pui diverse verdețuri precum frunze de spanac, frunze de țelină, pătrunjel, salată, varză, păstăi sau legume prea moi într-un ghiveci pe care vrei să îl faci în friteuza cu aer cald. Frunzele se înmoaie, se topesc și capătă o consistență neplăcută. În acest tip de friteuză poți găti legumele cu o textură dură, cum ar fi morcovii și cartofii, dar mai puțin verdețurile.