Maria Vlas, e-mail

Sfatul medicului

Cordul atletului nu este o boală propriu-zisă. Ea cuprinde modificările fiziologice ale inimii  apărute la sportivii de performanță, ca adaptare la efortul susținut. Se caracterizează prin bradicardie sinusală (adică rărirea frecvenței cardiace de repaus la 45-50/min), ușoară mărire a inimii și îngroșarea pereților ventricului stâng (HVS sau hipertrofia ventriculară stângă).

Ea trebuie însă diferențiată de măririle patologice ale inimii sau ale pereților inimii, cea mai frecventă fiind cardiomiopatia hipertrofică, o boală cu transmitere genetică – diferențierea o poate  face  numai medicul specialist cardiolog.

Așadar, cordul atletului este o adaptare a inimii pentru a asigura o contracție mai puternică și mai eficientă necesară masei musculare mult dezvoltate la sportivi. Ea nu se tratează, ci se urmărește periodic de către medicul de medicină sportivă sau de către cardiologul specializat în medicina sportivă. Sunt indicate controale periodice, Ecg de repaus și Ecg de efort, ecocardiografii. Modificările adaptative ale inimii sportivilor pot regresa odată cu încetarea efortului sportiv de performanță.