De ce se fac obrajii roșii de la emoții!

Celebrul naturalist Charles Darwin a încercat să ne convingă că ni se înroșesc obrajii atunci când mințim, pentru a-i avertiza pe cei din jur că nu suntem corecți cu ei. Este o modalitate prin care natura vrea să ne dejoace planurile necinstite. Dar teoria lui nu explică de ce ne înroșim când ne este rușine sau când avem emoții.

Trebuie să fie altă cauză care, probabil, nu are nicio legătură cu vreun semn de avertisment. Alți sociologi consideră că ne înroșim pentru a evita o confruntare directă cu cineva sau când zona de intimitate ne este încălcată. Oricare ar fi explicațiile, încă nu sunt suficiente.

De ce apar tresăririle în somn! Ce încearcă mintea umană să comunice?

Aproape toată lumea tresare în somn, mai ales în momentele dinainte de a adormi profund. Iar tresăririle sunt cauzate de senzația că ne-am pierdut echilibrul sau de teama că o să cădem în gol.

Specialiștii susțin că tresăririle din somn sunt de fapt determinate de relaxarea musculaturii, mai ales după o zi în care am depus un efort fizic deosebit sau am umblat mult pe jos.

Ceea ce este straniu este că tresăririle sunt însoțite de o poveste care se derulează în fața ochilor, dar nu este un vis, ci mai degrabă o halucinație.

O explicație ar fi aceea că musculatura corpului se relaxează deplin înainte de somn și de aceea tresăririle ne dau impresia de cădere în gol. Dar halucinațiile și transpirațiile care le însoțesc nu pot fi încă explicate.

De ce suntem majoritatea dreptaci?

Majoritatea populației globului își folosește în principal mâna dreaptă pentru diverse activități zilnice. Un procent foarte mic, doar una din zece persoane, folosește mâna stângă. Dar de ce nu folosim ambele mâini cu aceeași forță și dexteritate?

De ce natura ne-a dat forță și îndemânare doar într-o mână, lăsând-o pe cealaltă să servească unor gesturi mărunte? Ei bine, acesta este unul dintre cele mai mari mistere pe care le ascunde mintea umană, mai ales că există totuși și persoane ambidextre, care sunt capabile să își folosească ambele mâini pentru orice activitate.

Este posibil ca la persoanele ambidextre, niciuna din jumătățile creierului să nu fie dominantă, în schimb la dreptaci, dominantă este emisfera stângă. Dar știința mai are de studiat acest aspect!