Ce aromă are cu adevărat ciocolata?

Untul de cacao este ingredientul cheie din ciocolată și el conține aromele acestui dulce îndrăgit de tot globul. Ai idee câte arome conține untul de cacao? Noi recunoaștem ușor gustul de cacao, dar în realitate el ascunde 600 de arome. Toate au fost intens studiate, iar câteva dintre ele au un miros de-a dreptul curios, care nu are nicio legătură cu ciocolata.

Unele arome din untul de cacao miros a cartofi prăjiți, a friptură sau a piersici. Cu toate acestea, din cele 600 de arome, doar 25 sunt mai puternice și acestea eliberează savoarea binecunoscută. Dar pentru a ne bucura cu adevărat de ciocolată bună trebuie să cumpărăm o ciocolată cu un procent mai mare de unt de cacao și trebuie să o savurăm așteptând să se topească pe cerul gurii. Doar așa putem cuprinde aromele cele mai bune de cacao și ciocolată.

Curiozități despre ciocolată

Gustul de ciocolată caldă, mai bun în funcție de culoarea ceșcuțelor

Dacă îți place ciocolata caldă, ar fi bine să o bei de acum încolo din ceșcuțe galbene sau portocalii. Un studiu recent, la care au participat 57 de voluntari, a demonstrat că ciocolata caldă servită în căni galbene, portocalii sau crem este mai aromată și mai apetisantă.

Voluntarii au primit același tip de ciocolată caldă, dau au băut-o din căni de diferite culori. La interior toate cănile erau albe, dar la exterior erau roșii, albastre, galbene, crem, albe, negre, portocalii, verzi… aproapte toți au declarat la final că cea mai bună ciocolată au băut-o din cănile galbene și portocalii, fără să știe că peste tot fusese aceeași băutură.

Siropul de ciocolată, de la tratament, la divertisment

Pe la începutul anilor 1800 primii care cumpărau pudra amăruie de cacao erau farmaciștii. O amestecau cu zahăr și făceau un sirop excelent pentru administrarea medicamentelor. Nu doar că păcăleau copiii să ia tot felul de picături, dar era apreciat și de adulți.

Cum, pe vremea respectivă, farmaciștii nu aveau cine știe ce profituri, ei mai vindeau și diverse preparate precum apa minerală, gheața, înghețata… nu a trecut mult până când au pus siropul de ciocolată peste gheață și de aici au apărut băuturile sofisticate de azi.

foto: 123rf.com