Iată câteva dintre cele mai interesante curiozități despre câini, despre comportamentul și sănătatea lor, dar și despre relația pe care o au cu oamenii. Am domesticit multe animale, avem o relație specială și cu pisicile sau caii, dar câinii vor rămâne cei mai apropiați de noi întotdeauna!

Descoperă câteva curiozități despre câini și noi descoperiri din universul lor bogat cu mii de rase, care mai de care mai frumoase și inteligente!

Curiozități despre câini. Comportament și inteligență

  1. Un câine este la fel de inteligent ca un copil de 2 – 3 ani. Se pare că orice câine poate înțelege 150 – 200 de cuvinte, inclusiv semnale și gesturi asociate lor.
  2. Studiile spun că cele mai inteligente rase sunt: Border Collie, Pudelul și Golden Retrieverul, iar Ogarul Afgan se află din păcate la polul opus. 
  3. Câinii sunt singurele animale care pot citi emoțiile pe chipul oamenilor. Aceștia știu dacă ești fericit, trist sau supărat doar uitându-se la fața ta.
  4. Mângâierea unui câine îmbunătățește circulația sangvină și ritmul cardiac al stăpânului.
  5. Plimbările în aer liber alături de câine pot reduce nivelul de stres al stăpânului cu până la 50%.
  6. Dacă vrei să te amuzi copios, cască în fața câinelui tău. Prin empatie, el te va copia și va căsca într-un mod foarte hazliu.
  7. Un studiu din anul 2008 a demonstrat că micuțele patrupede copiază fără să își dea seama stările emoționale ale stăpânilor, mai ales nervozitatea și agitația, dar și veselia.
  8. Câinele este singurul animal cu care poți avea un contact vizual prelungit, fără teama de a fi atacat. Dar este vorba numai de câinele tău, pe care îl crești de mic. Câinele se poate uita adânc în ochii tăi, stabilind o legătură de afecțiune și încredere. Cu un câine străin nu este recomandat să încerci acest lucru, deoarece poate interpreta gestul ca pe o amenințare.
  9. Spre deosebire de alte animale care cresc în casa sau ograda noastră, câinii sunt singurii care sar să ne apere și care caută ajutorul omului, atunci când sunt în pericol.
  10. Câinele care se târăște pe abdomen, fie arată supunere și bucurie că te-ai întors acasă, fie are nevoie să fie scărpinat, deoarece este posibil să aibă mâncărimi în zone unde el nu poate ajunge cu boticul sau ghearele.

Noi descoperiri despre sănătatea și abilitățile câinilor

  1. Câinii au un simț al mirosului de 1.000 de ori mai puternic decât al omului.
  2. Câinii nu văd la fel de departe cum vedem noi, dar vederea nocturnă a acestora este cu siguranță mult mai bună decât a noastră.
  3. Câini nu văd doar alb și negru, ei pot deosebi culorile, însă nu le văd atât de aprinse cum le vedem noi.
  4. Obezitatea este cea mai comună problemă de sănătate printre câini, în mod surprinzător este una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre câini.
  5. Cel mai longeviv câine din lume a fost un Ciobănesc Australian care a trăit 29 de ani și 5 luni.
  6. Inima unui câine bate de 120 de ori pe minut, aproape dublu față de inima unui om care bate de 80 de ori pe minut.
  7. Câinii de talie mare se dezvoltă, îmbătrânesc și mor mai repede decât cei de talie mică. Speranța medie de viață a câinilor, în funcție de talia lor, este cuprinsă între 8 și 15 ani, cei mici fiind mai longevivi.
  8. Câinii comunică foarte mult cu stăpânii și cu ceilalți câini folosind urechile și coada. Urechile lor au câte 18 mușchi și pot fi mișcate aproape în toate direcțiile.

Recoduri și curiozități stranii

  1. Câinii sunt foarte buni înotători, dar nu toate rasele se împacă bine cu apa. Un exemplu de rasă care NU poate să înoate este rasa Basset Hound, iar aceasta este una dintre cele mai puține cunoscute curiozități despre câini.
  2. Basenji este singura rasă din lume care nu poate să latre.
  3.  Rasa Chow-Chow este unică datorită culorii limbii acestor câini care este albastră. Dar și ei se nasc cu limba roz. Aceasta își schimbă culoarea în jurul vârstei de 8 – 10 săptămâni.
  4. Câini împărtășesc 99,6% din ADN-ul lor cu lupii.
  5. Ogarul englez este cel mai rapid câine din lume și poate atinge viteze de peste 65 km/h.
  6. Cei mai mari câini din lume aparțin raselor Mastiff Englez și Mastiff Napoletan. Cel mai mare câine din rasa Mastiff Englez a ajuns la greutatea de 155 kg la numai 8 ani.
  7. Când le este foarte, foarte cald, câinii transpiră pe labe. În rest, se răcoresc cu apă, stând la umbră și ținând limba afară.