Peste jumătate dintre societățile lumii refuză sărutul pe buze, mai ales în public, și îl consideră un act prea intim pentru a fi acceptat în orice condiții. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de sociologul american William Jankowiak, profesor de antropologie la Universitatea Nevada din Las Vegas, care a studiat sărutul în 168 de culturi ale lumii.

Numai 46% dintre culturile studiate acceptă sărutul pe buze drept un act romantic și senzual. Prof. William Jankowiak a încercat să înțeleagă de ce au început oamenii să se sărute și de ce unele culturi refuză totuși sărutul pe buze, chiar dacă nouă ni se pare atât de firesc.

De ce ne sărutăm? Este un instinct ancestral

Se pare că sărutul pe buze pasional sau romantic de azi își are rădăcinile în legătura intimă care se crea din primele zile de viață dintre bebeluș și mama sa.

Alăptarea la sân, apoi hrănirea bebelușilor cu bucăți mici de alimente mestecate înainte de mamă explică de ce sărutul face parte din instinctele noastre primordiale, chiar dacă unele culturi îl interzic în public sau nu îl practică nici în intimitatea casei.

Astfel de culturi unde sărutul pe buze este un tabu au dezvoltat alte gesturi prin care își exprimă nevoia de afecțiune și intimitatea sau senzualitatea.

Ce informații ascunse trădează sărutul pe buze

În Europa și în America, precum și în Australia, sărutul pe buze este omniprezent. În anumite societăți, el este întâlnit și între mamă și bebeluș, în primii ani de viață ai copilului.

Dar sărutul pe buze este specific celor care se iubesc, soților și amanților. Este un gest senzual, erotic, este folosit în multe situații și contexte, de la simple gesturi de despărțire între două persoane care se iubesc, până la preludiu.

Sărutul pe buze este în mod cert un gest ancestral, dar el ne oferă multe informații despre celălalt, aproape fără să le conștientizăm. Apropierea de partener și sărutul pe buze ne dezvăluie mirosul lui corporal, mirosul gurii, atitudinea tandră sau rigidă, gesturi aproape invizivile de respingere sau atracție.

Mirosul pielii și al gurii este foarte important, mai ales că un miros neplăcut poate dezvălui probleme de sănătate, o dietă deficitară sau o igienă precară. Poți afla foarte multe lucruri despre un om sărutându-l și poți simți din timp dacă există o atracție și o afinitate sigură între voi.