Noi, românii, știm cât este de bună bucătăria românească și cât de savuroase sunt preparatele noastre din toate regiunile țării. Dar au descoperit acest lucru și turiștii străini care ne-au vizitat în ultimii ani, iar anul acesta ne-au oferit un loc onorant între cele mai bune bucătării ale lumii.

Ce țări sunt în topul celor mai bune bucătării

Italia, Grecia și Spania ocupă primele trei locuri în topul cu cele mai bune bucătării din lume și nu este deloc o surpriză. Cele trei țări oferă preparate deosebite, foarte aromate, delicioase și ușoare, care se bazează foarte mult pe ingrediente proaspete și sănătoase

Peștele, fructele de mare, legumele, măslinele și uleiul de măsline, pastele delicioase, brânzeturile și specialitățile din carne sunt delicii meditareneene cu care ne delectăm și noi când vizităm aceste țări.

Ce preparate sunt apreciate în România

Țara noastră ocupă locul 22 în topul publicat de tasteatlas.com, după Ungaria, dar înainte de Filipine, Thailanda, Liban sau Austria.

Bucătăria românească a fost apreciată îndeosebi pentru câteva specialități deosebite precum micii, chifteluțele, drobul, babicul, cașcavalul afumat, mămăliga, cozonacul și amandinele.

Sigur că astfel de preparate se mai găsesc și prin alte părți ale lumii, dar la noi ele au o savoare aparte și păstrăm rețete vechi, pe care le gătim cu drag.

Mujdeiul, locul 12 în topul celor mai bune sosuri din lume

Același site tasteatlas.com a publicat și un top cu cele mai apreciate sosuri din lume, iar banalul nostru mujdei a reușit să obțină locul 12.

Ce român nu a gătit măcar o dată un mujdei adevărat, aromat și picant, pentru friptura de porc sau pentru peștele fript pe grătar! Rețeta clasică arată că usturoiul (neapărat românesc) se zdrobește și se pasează foarte fin cu sare și cu piper, până devine o pastă densă, apoi se adaugă ulei de măsline și puțină apă, în funcție de cât de picant vrem să fie.

Se servește cu tot felul de cărnuri la grătar sau prăjite, cu porc, cu miel, dar și cu pește prăjit. Mujdeiul poate fi îmbunătățit cu smântână sau cu lapte acru și poate fi servit simplu cu mămăligă sau cartofi prăjiți sau copți.