Creierul funcționează altfel primăvara decât iarna

Anotimpurile își pun amprenta nu numai asupra dispoziției noastre, dar și asupra activității cerebrale. Un studiu deosebit de interesant, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Liege, dezvăluie faptul că trecerea de la un sezon la altul determină schimbări subtile, dar cu efecte nebănuite, asupra creierului uman.

Schimbările de dispoziție de la un anotimp la altul sunt evidente pentru oricine. În zilele mohorâte de toamnă ești mai gânditoare, poate chiar melancolică și tristă. Iarna te simți adesea lipsită de chef, în schimb, cerul senin de primăvară te binedispune și devii mai activă.

Activitatea creierului este mai dinamică în sezonul cald

Pornind de la binecunoscutele schimbări de dispoziție legate de anotimpuri, cercetătorii belgieni au încercat să descopere cauza lor și remedii pentru bolile moderne precum depresia sau afecțiunile legate de metabolism.

”Se știe deja că dispoziția și imunitatea se schimbă odată cu anotimpurile și avem indicii că anumite zone ale creierului sunt influențate în funcție de sezonul cald sau rece”, a declarat dr. Gilles Vandewalle, neuropsihiatru în cadrul Universității din Liege.

În cadrul studiului, a fost măsurată activitatea creierului la 28 de voluntari adulți timp de un an de zile. Voluntarii au participat la mai multe ședințe în cele patru anotimpuri și au rezolvat diverse exerciții care necesitau concentrare și atenție sporită, dar și activarea memoriei.

Memoria funcționează mai bine iarna

Rezultatele testului au fost destul de surprinzătoare. Performanța voluntarilor a variat de la un sezon la altul. Astfel, în timpul verii, creierul s-a concentrat mai mult asupra problemelor de atenție, în schimb, iarna activitatea pe acest sector a fost mai puțin intensă. Toamna a fost activată zona memoriei, în timp ce primăvara, memoria a fost mai puțin folosită.

În concluzie, creierul nostru pune accentul pe atenție și concentrare în sezonul cald, în schimb activează memoria și ne ajută să reținem sau să recapitulăm amintirile în timpul perioadei reci a anului.

”O activitate mai scăzută în timpul iernii, înseamnă că vom depune un efort mult mai mare pentru a realiza aceleași sarcini pe care primăvara și vara le rezolvăm mai ușor, și folosim mai multe resurse pentru a ajunge la aceleași performanțe”, a subliniat Vandewalle.