Singurătatea în doi apare cu contribuția amândurora. Este important pentru ambii parteneri să conștientizeze că relația este un organism viu care se schimbă odată cu ei.

Foarte mulți își reproșează unul altuia că relația nu mai e că la început. Nici nu are cum să fie, pentru că nici cei doi nu mai sunt ca atunci. Căsnicia nu e că o mobilă pe care o lași într-un loc și o găsești în același loc. Ea se schimbă odată cu partenerii. Relația este influențată și de ceea ce se întâmplă în casă și în afara ei.

Citește și: De ce rămânem în relații toxice. Opinia psihologului

Colaborare pentru schimbare

Orice relație are suișuri și coborâșuri. Dacă acestea din urmă predomină, partenerii pot ajunge în punctul în care doresc să se despartă. Unii realizează că le este mai bine singuri. Alții se complac în a fi colegi de cameră care împart datorii administrative. În rest, fiecare își vede de viața lui. Totuși, unul sau amândoi pot fi, de fapt nemulțumiți să trăiască singurătatea în doi.

Dacă își doresc cu adevărat să rămână împreună, va fi nevoie să colaboreze pentru a schimba ceva. Astfel, se vor simți împliniți și se vor ajuta unul pe celălalt să se dezvolte. Legătura lor nu va fi încă o obligație la care trebuie să facă față, ci o bucurie.

Citește și: Victoria Principal, Pamela din serialul de succes „Dallas”, a împlinit 70 de ani, dar a uimit pe toată lumea cu anunțul ei

Cauzele pentru care apare singurătatea în doi

”Cauzele îndepărtării partenerilor pot fi multiple și cumulate: de la deteriorarea comunicării, până la centrarea pe sine și ignorarea nevoilor partenerului. De multe ori, partenerii consideră că deja sunt într-o relație care trebuie să meargă de la sine și nu mai sunt interesați în a investi timp, încredere, eforturi sau energie. Unii soți ajung să colaboreze doar pentru  lucrurile administrative și în rest fiecare ajunge să aibă lumea lui proprie de distracții, plăceri, prieteni”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin. 

Conștientizarea problemei

”Ar fi util ca un cuplu care trăiește singurătatea în doi să conștientizeze întâi cât de gravă este. Dacă ambii parteneri își dau seama că au o problemă și vor să depună eforturi pentru a recâștiga relația, deja este pe jumătate rezolvată. Dacă doar femeia dorește să facă aceste eforturi, se vor vedea îmbunătățiri, dar până nu va fi cooptat și bărbatul nu se vor rezolva problemele”, este de părere specialistul care o sfătuiește pe partenera aflată într-o astfel de situație să-și pună următoarele întrebări: ”În condițiile în care partenerul nu își schimba comportamentul, ce pot și sunt dispusă eu să fac pentru a îmbunătăți starea de fapt? Ce cred eu că este mai important să încep să fac din ce pot să fac?”.

Cum combați singurătatea în doi prin comunicare

Dacă amândoi vă doriți o schimbare, ”există o mulțime de tehnici pentru a îmbunătăți comunicarea și pentru întărirea punctelor forte și gestionarea punctelor slabe. De exemplu, ați putea discuta sincer și concret despre punctele forte (ce admirați fiecare la celălalt și ce nevoi vă sunt satisfăcute) și despre punctele slabe (ce nu suportați fiecare la celălalt și ce nevoi simțiți că nu vă sunt satisfăcute). Ar fi util că fiecare în parte să își pună «întrebarea minune»: «ce pot face eu pentru a îmbunătăți relația?». Atunci și celălalt va aprecia eforturile tale de a fi înțeles, acceptat și ajutat,” spune Tedy Creștin.

Citește și: Bărbații înșală și mint chiar și la peste 70 de ani. Așa să fie?

Cooperare pentru schimbare

”Pentru a combate singurătatea în doi instalată în relația ta, poți începe să întinzi o mână de ajutor prin noi comportamente. Există posibilitatea ca și partenerul să observe și să vină în întâmpinarea ta cu eforturi proprii. Nu este o cursă. Nu vă întreceți unul pe altul și nu există ceva ce câștigă persoana care face eforturi mai mari.

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395Vorbim, în primul rând, despre schimbarea punctului de vedere, conștientizarea unor probleme și disponibilitatea de a lucra la rezolvarea lor. Dacă, din diferite motive, el ignoră eforturile tale, va fi foarte dificil ca lucrurile să se îmbunătățească. Dacă unul din parteneri consideră că nu dorește să facă niciun efort de schimbare sau dacă unul sau ambii cred că ar fi mai fericiți singuri, atunci despărțirea ar putea fi cea mai bună soluție. Important este ca amândoi să conștientizeze existența unor probleme de cuplu și să decidă dacă doresc să facă eforturi pentru continuarea relației sau că nu merită să mai continue,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com