Relația părea că s-a terminat. La vremea respectivă, despărțirea era cea mai bună idee. Totuși, după ce v-ați mai liniștit, vechea flacără a iubirii începe din nou să ardă. Oare ar fi o idee bună să vă împăcați? Care ar fi cele mai bune motive de împăcare cu ”fostul”?

Nu toată lumea are parte de o a doua șansă, dar când aceasta ți se oferă, este bine să te gândești dacă merită sau nu. Poate să fie într-adevăr, o circumstanță favorabilă, iar a doua oară veți ști mai bine să vă prețuiți unul pe celălalt. Totuși, există și situații în care nu faci decât să revii la o stare inconfortabilă și la aceleași probleme. Află de la specialistul nostru cum să iei cea mai bună decizie.

 Motive de împăcare bune sau nu

”Există motive de împăcare, la fel cum există și niște cauze pentru care ați ales să fiți împreună. Dacă este vorba despre acelea sau de alte lucruri care vă mai țin uniți, atunci sunt rațiuni utile și reale de a rămâne împreună”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Totuși, dacă femeia alege să se împace pentru că se teme de singurătate, de nou, are alte frici sau motive interioare pe care încearcă să le atenueze, evite sau camufleze cu faptul că „este într-o relație”, în acest caz reconcilierea nu este o idee bună”, observă specialistul.

Motive de împăcare: Repararea greșelilor

În perioada în care ați stat despărțiți, poate ai realizat ce ai greșit tu. Ai avut răgazul să vezi o altă perspectivă și știi ce ai putea face mai bine. În acest caz, este posibil ca împăcarea să fie un succes. Singura condiție ar fi să ții minte și să nu repeți erorile trecutului. Chiar dacă este clar că și el a avut problemele lui, ar fi bine să-ți asumi vina și să ți-o îndrepți, iar el ar fi bine să aibă inițiativă în ceea ce-l privește.

Uitarea răului

Distanțarea ar mai putea să-ți îndulcească sentimentele față de el. Timpul ne face să uităm evenimentele negative și să ne aducem aminte doar ce a fost bun. Poate îți dai seama că sentimentele față de el sunt mai adânci decât credeai. Consideri ca el este sufletul tău pereche și nu vrei să-l pierzi. Ar fi bine să te gândești și la rece dacă este sau nu așa. Întreabă și persoanele apropiate dacă cred că există motive de împăcare. Chiar dacă nu pot hotărî în locul tău, ar putea să-ți ofere un punct de vedere mai obiectiv.

Citește și: Este normal să existe certuri în cuplu. Importantă e împăcarea

Crezi că el se va schimba

Printre cele mai proaste motive de împăcare cu ”fostul” se află credința că se va schimba în bine. Ai fost rănită de el, fizic sau emoțional. Suferă de dependențe sau e doar un om pe care nu te poți baza. După ce realizează că te-a pierdut, e trist și vrea să se împace cu tine. Îți promite că se va schimba și totul va fi altfel. Ai putea să-i dai o șansă, dar doar dacă vezi că e hotărât să-și modifice stilul de viață și modul de a se purta cu tine.

Dacă este vorba de o dependență, ar trebui să arate că face ceva pentru a renunța la ea, că a apelat la ajutor specializat și că a trecut mai mult timp de când a reanunțat la acel obicei. Dacă avea un comportament violent, ar trebui să apeleze la un consilier sau la un terapeut. Dacă erau probleme de comunicare în cuplu, ați putea merge împreună la terapie etc. Vorbele trebuie acoperite de fapte.

Citește și: Despărțiți, dar nu divorțați

Motive de împăcare. Cântărirea avantajelor

”Dacă dezavantajele par să fie mult mai mari decât avantajele, sau dacă certurile și dezacordurile sunt mult mai intense și de durată decât momentele de liniște, poate ar fi util ca amândoi să analizeze și alte opțiuni.

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395Dacă valorile lor sunt total diferite, dacă stilurile lor de viață nu sunt asemănătoare, dacă prioritățile și pasiunile lor nu coincid și dacă hobbyurile sunt diferite, dacă nu fac foarte multe lucruri împreună, va fi foarte greu pentru ei să păstreze o relație pe termen lung. Ar fi mai bine pentru ei să exploreze alte opțiuni, cum ar fi să locuiască separați o perioadă și să înceapă sesiuni de terapie de cuplu, pentru a realiza mai multe lucruri despre ei și legătura lor,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com