Soțul își dorește schimbări în familie. Fie că plănuiește să plecați în străinătate, să vă mutați la țară, să cumpărați o casă sau să o renovați pe cea veche, el ține la ideile lui, fără să țină cont și de părerea ta. Ce ar fi de făcut?

Schimbări în familie cu acordul amândurora

Într-o familie, ar fi bine ca amândoi să fie de acord atunci când vor să facă schimbări majore. Uneori, soții au păreri total diferite despre cum își doresc să fie viața lor. ” Este o problemă foarte complexă”, remarcă psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Schimbările radicale sunt necesare atunci când soțul nu se descurcă în sarcinile fundamentale ale vieții: cariera, bani, relații sociale, etc. În acest caz, bărbatul are nevoie, în primul rând, de acceptare, înțelegere, sprijin și susținere necondiționată”.

Susține-ți soțul la nevoie

Dacă el își dorește schimbări în familie pentru că a rămas șomer, ar fi bine ca partenera să-i acorde ajutorul. ”În general, șablonul perpetuat social până nu demult includea faptul că bărbatul este cel care susține financiar familia. De aceea, dacă el și-a pierdut serviciul, problema pare mai gravă din punctul lui de vedere”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Soțul poate ajunge mai ușor la depresie în astfel de situații, iar acest lucru se poate reflecta și asupra cuplului. Nu se mai simte suficient de masculin, pentru că nu-și îndeplinește ceea ce consideră a fi menirea lui. Crede că nu te merită, te vede ca pe un competitor, nu se mai simte apreciat etc. De aceea, ar fi bine să încerci să fie mai empatică și să-l asiguri că nu este singur. Totodată, este bine să vă luați timp pentru a decide ce veți face pe viitor și să nu accepte prima ofertă de job, chiar dacă este la capătul celălalt al țării sau chiar al lumii sau nu este ceva ce ține de calificarea lui.

Citește și: Ai un bolnav în familie? Cum îl ajuți să se facă bine

Arată-i că-l înțelegi

”Este util să-i acorzi acceptarea, încrederea, înțelegerea și sprijinul necesar. Atunci când el simte că ești alături de el în mod real și necondiționat, pot să apară foarte multe soluții. 

Important este ca partenerii să înțeleagă cauza pentru care ar fi necesare schimbări radicale în viața voastră. De exemplu, soțul nu are un serviciu sau nu aveți venituri insuficiente. În acest caz, ar fi util ca partenerii să examineze împreună întreaga gama de opțiuni, cum ar fi să plece să muncească în străinătate, să se ocupe de agricultură la țară, dacă dispun de pământ și resurse, să caute un nou serviciu sau să încerce deschiderea unei noi afaceri în orașul în care locuiesc etc.”, este de părere psihoterapeutul. 

Citește și: Ce să faci ca să rămâneți împreună pe termen lung

Folosește diplomația când el vrea schimbări în familie

Dacă alegeți să rămâneți împreună în ciuda opiniilor diferite despre viitorul vostru, folosește diplomația în relația cu partenerul. Ar fi bine să-ți stabilești anumite lucruri pe care le consideri foarte importante pentru tine și care ai vrea se desfășoare conform planului tău. Discută despre asta cu el atunci când vezi că este calm și receptiv. Roagă-l să se pună îl locul tău, pentru a înțelege mai bine punctul tău de vedere.

În cazul problemelor mai puțin însemnate pentru tine, este mai bine să cedezi și să-l lași pe el să decidă. I-ai putea spune că ai un punct de vedere diferit, dar că pui mai presus dorința lui și armonia căsniciei voastre. Arată-i că nu transformi legătura voastră într-o luptă pentru putere doar de dragul de a face lucrurile așa cum îți dorești tu. Există și anumite tactici care te-ar putea ajuta. L-ai putea convinge că un anumit lucru pe care ți-l dorești tu a fost ideea lui. Nu face prea mult uz de această metodă. Pe termen lung pot exista efecte negative, atunci când el își va da seama.

Citește și: 10 mici schimbări pentru o familie mai sănătoasă și fericită

Hotărâri luate împreună

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395”Este important ca aceste schimbări în familie să se facă de comun acord. Dacă amândoi decid să rămână împreună în ciuda divergențelor, să se susțină și să caute împreună cea mai bună soluție pentru ei ca echipă, nu doar individual. 

Dacă te decizi să te sacrifici pentru a încerca ideea soțului, chiar dacă nu îți surâde, ar fi util să cădeți de acord asupra unui interval de timp în care să faceți tot posibilul pentru a reuși. Totuși, dacă nu veți fi amândoi mulțumiți de rezultate după această perioadă, lăsați deschisă opțiunea de a reveni la cum erau lucrurile înainte, dacă mai este posibil. Ar fi bine să luați toate hotărârile împreună. Chiar dacă unul dintre voi face un compromis mai mare decât celălalt, este important ca ambii să fie de acord și să participe împreună la decizii,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com